Proponuję popularny kotlet schabowy marynowany wcześniej w mleku z cebulą i przyprawami. Po co marynować kotlet schabowy ? Dzięki marynacie mięso nabiera smak, aromat oraz staje się kruche i delikatne. Czy warto ? Moim zdaniem tak, ponieważ tak przygotowany schabowy jest naprawdę bardzo smaczny. Oprócz mleka, ja dodaję do marynaty z mleka również cebulę oraz majeranek. Czas marynowania najlepiej alby wynosił kilka- kilkanaście godzin. Z kolei zbyt długie marynowanie kotletów schabowych może spowodować, że mięso stanie się gorzkie, co będzie wynikało z procesu fermentacji mleka.
Cała procedura jest prościutka, najtrudniejszym zadaniem będzie wstać z fotela i przygotować kotlety schabowe w przeddzień ich konsumpcji. Po marynowaniu kotlety należy obtoczyć panierką, jak zwykłe kotlety schabowe, i usmażyć je na tłuszczu.
Przepis jest intuicyjny. Ilości składników zależą od potrzeb.
Rozbijcie kotlety ze schabu (1). Na każdy kotlet połóżcie plasterki cebuli oraz szczyptę majeranki (2) (3)
i odrobinę pieprzu (4). Układajcie w ten sposób wszystkie kotlety aż do wyczerpania się zapasów (5). Na końcu dodajcie mleko w takiej ilości, aby mięso było nim przykryte (6). Zamarynowane mięso włóżcie do lodówki.
Po wyjęciu z marynaty kotlety schabowe wypanierujcie w mące, następnie w jajku (7) (8) (9)
oraz tartej bułce (10). Przygotowane kotlety usmażcie na gorącym tłuszczu (11). Do smaku dodajcie sól oraz pierz (12). Jeśli lubicie, ja uwielbiam, wcześniej uduście na złoto cebulę. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję