PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-06

Ser Cacciocavallo z grilla

Ser Cacciocavallo z grilla
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Mintaj zapiekany z ziemniakami

Włoski ser Caciocavallo zadomowił się już polskim rynku. Ser ma postać dużego mieszka obwiązanego sznureczkiem, który służy również do przymocowania sera do drążka w czasie jego dojrzewania. Caciocavallo na grillu. Wydaje się, że nie ma nie ma nic prostszego, aniżeli położyć kawałek sera na grillu. Kto tak uważa, to znaczy, że nigdy nie grillował sera i nie doświadczył rozczarowania jakim jest widok roztopionej na patelni masy serowej, zamiast kawałka sera pokrytego chrupiącą skórką, która skrywa ciągnące się wnętrze sera. To jest prawdziwa delicja, dlatego warto się trochę pomęczyć. W sieci znajduje się mnóstwo porad na temat co zrobić, aby ugrillować ser. Postanowiłam, że dołożę również coś od siebie, być może wskazówki okażą się dla kogoś pomocne. Z pewnością plaster sera nie może być zbyt cienki. Grubość 1,5-2 cm, będzie optymalna. Najlepiej grillować dojrzały kawałek sera caciocavallo, jeśli dysponujemy serem, który krótko dojrzewał polecam poczekać kilka dni aby ser stwardniał. Zbyt wysoka temperatura powoduje że ser momentalnie się topi. Jaka jest właściwa temperatura grillowania sera- trudno powiedzieć, trzeba kontrolować sytuację, trzymać nerwy na wodzy i zaciskać kciuki za powodzenie. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Grillowany ser postanowiłam podać z grillowanymi pomidorami. Przygotowanie pomidorów z grilla jest bardzo proste. Należy pomidory umyć, przekroić na pół i położyć na kilka chwil na gorącym grillu do momentu, kiedy pojawią się na nich brązowe paseczki. A teraz ser. Ponieważ zazwyczaj średnica plastra jest duża, najlepiej zmniejszyć porcję, co ułatwi manipulowanie serem podczas grillowania.

Teraz należy rozgrzać patelnie, w moim przypadku temperatura grillowania sera była zdecydowanie niższa, aniżeli temperatura przy której grilluje na przykład mięso. Po położeniu sera, zaczyna się tworzyć skórka, wypływa również z sera sporo tłuszczu. Kiedy ser daje się już odkleić od powierzchni patelni, wówczas należy operację grillowania powtórzyć po drugiej stronie kawałka sera. Grillowanie należy zdecydowanie zakończyć, kiedy zauważy się, że wnętrze sera zaczyna być niebezpiecznie miękkie, co skutecznie uniemożliwi zdjęcie sera z patelni.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Gotowy ser caciocavallo smakuje wybornie z grillowanymi pomidorami oraz nitką kremu octu balsamicznego.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE