Camembert panierowany jest prawdziwą delicją. Najchętniej używam sera Camembert Naturalnego. Nauczyłam się wykonywać ten przepis lata świetlne temu w akademiku. Również i ten przepis towarzyszy mi do dziś i chętnie do niego wracam.Przepis na camembert panierowany jest bardzo łatwy. Panierka, którą należy przygotować do wypanierowania sera jest podobna do panierki, którą używa się do przygotowania kotletów schabowych. A zatem do wypanierowania sera używa się rozbełtanego jajka oraz bułki tartej. Mąkę można pominąć.Zazwyczaj panieruję ser w całości, można jednak ser pokroić na cząstki, aby następnie każdą cząstkę pokryć dokładnie panierką i również usmażyć na oleju. Ser po usmażeniu, w środku przybiera kremową konsystencję, która wylewa się na talerz po przekrojeniu kawałka sera. Pysznie i rozpustnie. Polecam na kolację z kieliszkiem wina.
Wybijcie jajka, dodajcie odrobinę soli oraz pieprzu i rozbełtajcie je przy pomocy widelca (1). Ser umieśćcie w jajku (2), a następnie pokryjcie go z każdej strony bułką tartą (3).
Operację powtórzcie dwukrotnie po to, aby powierzchnię sera utworzyła się solidna panierka i tym samym, aby podczas smażenia nie wypłynąła na zewnątrz masa serowa (4) (5) (6).
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz do głębokiego smażenia (7). Umieśćcie w nim ser (8) i smażcie 2-3 minuty z każdej strony (9). Spróbujcie lekko nacisnąć powierzchnię sera. Kiedy poczujecie, że jest miękki, wówczas oznacza to, że ser jest gotowy.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję