Sernik wiedeński, znany również jako „Käsekuchen” w Niemczech i Austrii, jest klasycznym deserem, który czerpie z tradycji austriackiej i niemieckiej. Jego historia sięga XIX wieku, kiedy to stał się popularnym elementem wiedeńskich kawiarni i cukierni.
Tradycyjny sernik wiedeński charakteryzuje się lekką i puszystą konsystencją którą osiąga się dzięki użyciu białek jajek ubitych na sztywno, które są delikatnie wmieszane do masy serowej.
Moja domowa wersja sernika wiedeńskiego posiada rodzynki oraz polewę czekoladową. Oba składniki możecie pominąć.
Zapraszam na sernik wiedeński palce lizać. Oto szczegóły przepisu:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie. Kiedy białka trochę urosną rozpocznijcie dodawać połowę z całkowitej ilości cukru wskazanej w przepisie. Ubite białko powinno być sztywne i lśniące (1) (2). Następnie utrzyjcie masło. Kiedy stanie się dobrze roztarte czyli jasne kontynuujcie ucieranie dodając po kolei żółtka (3)
oraz ser (4). Teraz dodajcie ubite białko oraz mąkę, całość wymieszajcie ręcznie do połączenia się składników. Jeśli używacie rodzynki to wcześniej je namoczcie w gorącej wodzie i dodajcie je na koniec wraz z aromatem waniliowym (5).
Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do niej ciasto. Pieczenie: temperatura 150 stopni, pieczenie góra - dół, środkowa półka. Czas pieczenia ok. 1h 20 minut lub do momentu kiedy wierzch sernika się zetnie. Sernik pozostawcie w piekarniku przez ok. 30 minut, następnie wyjmijcie go do wystudzenia i pozostawcie na całą noc w lodówce (6).
Polewa czekoladowa: składniki śmietanę i kostki czkolady umieście w garnuszku i podgrzewajcie do momentu aż czekolada się rozpuści i polewa zgęstnieje. Gotową polewą udekorujcie sernik.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję