PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2021-01-06

Sernik cytrynowy z polewą czekoladową

Sernik cytrynowy z polewą czekoladową
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Oryginalna Piadina Romagnola

Proponuję prosty przepis na sernik. Wybrałam smak cytrynowy z nutką wanilii z grubą warstwą polewy czekoladowej. Aby było bardzo łatwo spód przygotowałam z kakaowych herbatników. Przygotowanie sernika zajmie Wam naprawdę przysłowiowe 5 minut. Herbatniki zmieliłam na “ piasek” przy pomocy blendera, masło rozpuściłam w mikrofalówce. Szybko wybiłam jajka. 4 białka zużyłam do wykonania rolady bezowej. Wyparzyłam i starłam cytrynę, wycisnęłam sok z cytryny, otworzyłam paczkę budyniu. Masę serową miksowałam na najmniejszych obrotach, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Potem tylko pieczenie, studzenie. Na koniec przygotowałam polewę czekoladową- lustro, z dodatkiem żelatyny. Sernik spędził całą noc w lodówce. Gotowe. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 
składniki na spód sernika
 
 
składniki na masę serową
 
 
polewa czekoladowa
 
 

•Przygotowanie•

Spód na sernik: rozpuście masło. Herbatniki zmielcie na “piasek”, dodajcie do nich rozpuszczone masło i wszytko dobrze wymieszajcie (1) (2). Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spodzie umieśćcie herbatniki i dociśnijcie je (3)

Przygotowanie masy na sernik: cytrynę sparzcie, aby pozbyć się konserwantów. Zetrzyjcie z niej skórkę i wyciśnijcie sok. Oddzielcie żółtka od białek. Do twarogu dodajcie wszystkie składniki i wymieszajcie je na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników (4) (5). Masę serową wylejcie na spód z herbatników (6). Pieczenie: wstawcie sernik do nagrzanego piekarnika 160 stopni bez termoobiegu. Sernik musi się piec 60 minut lub do momentu kiedy wierzch się zetnie. Pozostawcie sernik w otwartym piekarniku do wystudzenia. 

Przygotowanie polewy czekoladowej: do żelatyny dodajcie 50 g wody i pozostawcie ją do napęcznienia. Resztę składników dodajcie na garnuszka. Mieszając doprowadźcie do zagotowania. Gotujcie polewę ok. 2 minut i pozostawcie do przestudzenia (7). Żelatynę, która stała się ciałem stałym, rozpuście w kuchence mikrofalowej, Uważajcie, aby jej nie zagotować. Żelatynę dodajcie do polewy czekoladowej i całość wymieszajcie (8). Gotową polewą udekorujcie sernik (9). Sernik włóżcie do lodówki na całą noc.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE