![]() |
Oto mój przepis na sernik czekoladowy z wiśniami. Wspaniały. Jak sami się przekonacie sernik według tego przepisu to coś w rodzaju musu czekoladowego. Naprawdę palce lizać.
Baza sernika to ciasto półkruche mocno czekoladowe- składniki sypkie czyli mąkę i kakao dobrałam w proporcji 1: 1.
W czasie kiedy ciasto półkruche się piekło, wykonałam masę serową. Clou przepisu na masę serową stanowi śmietana kremówka i czekolada. To one nadają sernikowi jego niepowtarzalną konsystencję i kolor. Bardzo polubiłam patent na sernik ze śmietaną, czego akcent możecie zauważyć w moim przepisie na sernik z czerwoną porzeczką lub sernik z nutellą.
Składniki przepisu przygotowałam dla tortownicy o średnicy 18 cm. Dla tortownicy o średnicy 22 cm wszystkie składniki musicie przemnożyć przez 1,49. Dla tortownicy o średnicy 24 cm – składniki musicie przemnożyć przez 1.77, a na przykład dla tortownicy o średnicy 26 cm składniki musicie przemnożyć przez 2,08. Macie do dyspozycji inne formy, w tym kwadratowe? Nie ma problemu. Zajrzyjcie do mojej instrukcji traktującej o przelicznikach form- dzięki niej wszytko co skomplikowane, stanie się dla Was proste i będziecie w stanie zrobić ten wspaniały sernik czekoladowy z wiśniami w każdej dostępnej Wam formie. Ilości składników można oczywiście zaokrąglać do pełnych jednostek. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasto półkruche: wszystkie składniki sypkie oraz masło połączcie przy pomocy blendera. Następnie dodajcie jajko i ręcznie uformujcie kulę ciasta. Więcej informacji na temat ciasta półkruchego znjadziecie TUTAJ. Formę wysmarujcie masłem i oprószcie kakao. Na dnie formy ułóżcie przygotowane ciasto. Możecie je rozwałkować lub po prostu możecie formę wylepić ciastem. Formę z ciastem włóżcie do lodówki na czas potrzebny do rozgrzania piekarnika na 150 stopni. Pieczenie: ciasto półkruche musi się piec przez 15-20 minut czyli do suchego patyczka (1) (2). Przygotowanie masy na sernik: czekoladę połamcie na kostki i włóżcie kuchenki mikrofalowej na 2-3 minuty, czyli na czas potrzebny do jej rozpuszczenia. Jeśli nie macie mikrofali, czekoladę rozpuście w misce nad parą wodą. Rozpuszczoną czekoladę pozostawcie do wystudzenia. Do sera dodajcie śmietanę kremówkę (3). Całość ubijajcie do połączenia się składników.
![]() |
![]() |
![]() |
Kontynuując ubijanie dodajcie cukier oraz mąkę ziemniaczaną (4).Teraz dodajcie do masy jajka (5). Kontynuujcie ubijanie do połączenia się składników. Do tak przygotowanej masy dodajcie schłodzoną i rozpuszczoną czekoladę (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Masę wymieszajcie łyżką (7). Dodajcie kakao i znów całość wymieszajcie łyżką (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Z piekarnika wyjmijcie ciasto półkruche i wlejcie na nie przygotowaną masę serową (10). Na wierzch dodajcie wydrążone wiśnie (11) (12). Ja użyłam wiśnie mrożone, które wcześniej rozmroziłam. Pieczenie: sernik musi się piec przez 60 minut, w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie uchylcie drzwi piekarnika i pozostawcie sernik w piekarniku na 60 minut. Następnie sernik wyjmijcie z formy, poczekajcie aż sernik całkowicie wystygnie, aby następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Jeśli fantazja Wam podpowiada, gotowy sernik udekorujcie polewą czekoladową. Jej wykonanie jest bardzo proste- po prostu do garnuszka dodajcie śmietanę oraz czekoladę i całość rozpuście i zredukujcie do gęstej konsystencji.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję