PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-09-25

Sernik kokosowo- czekoladowy

Sernik kokosowo- czekoladowy
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Piernik staropolski dojrzewający

Zapraszam na przepis na sernik kokosowy, a dokładnie jest to sernik kokosowo- czekoladowo- pomarańczowy. Do przygotowania tego przepisu użyłam mleko kokosowe. Ilość tłuszczu w mleku kokosowym, które wypatrzyłam w sklepie to 22 % tłuszczu. Jak śmietana- pomyślałam ! Pojemność 250 ml- idealnie ! Nie będę musiała się zastanawiać co zrobić z nadwyżką mleka kokosowego. Zainspirowałam się własnym przepisem na sernik. Połączyłam fajne aromaty, czyli czekoladę, pomarańcza, i rzeczowy kokos.
Wyszedł bardzo dobry kremowy sernik na kruchym spodzie- praktycznie taki jak moje pozostałe serniki. Jeśli je lubicie to będziecie ukontentowani również tym przepisem na sernik.
Tak na marginesie- do masy serowej zapomniałam dodać mąkę ziemniaczaną, ale nawet tego nie wyczułam. Wspominam o tym, gdyby się Wam to też przydarzyło- to nie ma co płakać wink Sernik piekłam w niskiej temperaturze 150-160 stopni. Potem stygnięcie i cała noc w lodówce. Polecam i zapraszam na szczegóły tego pysznego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
 
masa serowa
 
 
polewa czekoladowa
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowania proponuję rozpocząć od pomarańczy- aby pozbyć się konserwantów wymoczcie pomarańczę we wrzątku. 2 razy nie zaszkodzi. Następnie zetrzyjcie skórkę z pomarańczy oraz je wyfiletujcie (1) (2). Instrukcje filetowania cytrusów znajdziecie w TYM wpisie.
Przygotowanie ciasta półkruchego: do wysiekania mąki z masłem używam blendera. Polecam- w ciągu kilku sekund osiągnięcie idealnie wysiekane składniki. Zazwyczaj do blendera dodaję składniki suche oraz masło. W tym przypadku dodałam również połowę ilości startej skórki z pomarańczy (3).  

Składniki ciasta półkruchego po wysiekaniu przez blender (4). Teraz wysypcie je na stolnicę, dodajcie jajko i wyrabiajcie ciasto tylko do połącznia się składników. Gotowe ciasto rozwałkujcie i wyłóżcie nim tortownicę (5). Możecie również dno tortownicy wykleić ciastem półkruchym. Formę możecie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jak jest Wam wygodnie. Piecznie ciasta półkruchego: tak przygotowany spód sernika włóżcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez ok. 15 min. lub do momentu kiedy się zarumieni. W tym czasie przygotujcie masę serową na sernik: pracę proponuję rozpocząć od czekolady. Podzielcie ją na kostki w rozpuście w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Teraz do miski dodajcie wszystkie składniki przepisu -oprócz czekolady. Całość zmiksujcie tylko do połącznia się składników (6). Jeśli używacie miksera, to pamiętajcie, aby miksować wszystko na niskich obrotach i bardzo krótko, w przeciwnym razie wpompujcie w masę serową powietrze- podczas pieczenia sernik urośnie, potem opadnie i nie będziecie zadowoleni. Zamiast miksera można użyć rózgi kuchennej. Tak czy owak musicie otrzymać lejącą się masę serową.  

Teraz od masy serowej odlejcie ok. 1/3 jej ilości i tej mniejsej ilości dodajcie rozpuszczoną czekoladę (7), wyfiletowane pomarańcze, wyciśnijcie również sok z resztek pomarańczy po filetowaniu, oraz pozostałą skórę z pomarańczy (8) (9). Całość wymieszajcie tylko do połączenia się składników. 

Masa czekoladowo- pomarańczowa po wymieszaniu (10). Składanie sernika: Z piekarnika wyjmijcie podpieczone ciasto półkruche. Wylejcie na nie białą masę serową (11). Ciasto półkruche może być gorące. Następnie dodajcie masę czekoladową z pomarańczami (12).   

Piecznie sernika: nastawcie piekarnik na 150-160 stopni bez termoobiegu, środkowa półka. Sernik musi się piec przez 60 minut lub do momentu kiedy jego wierzch się zetnie. Teraz wyłączcie piekarnik, uchylcie jego drzwiczki i pozostawcie w nim sernik przez 1 godzinę. Potem sernik wyjmijcie z piekarnika i pozostawcie go do całkowitego wystudzenia, po czym włóżcie go do lodówki na całą noc (13).  
Polewa czekoladowa: do garnuszka dodajcie mleko kokosowe oraz czekoladę. Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta (14) (15). Polewą udekorujcie wierzch sernika. Gotowe.

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE