![]() |
Jeśli wierzyć opowieściom to przepis na sernik krakowski obchodzi w tym roku swoje 333 urodziny. Przepis na sernik został sprowadzony do Polski w czasach panowania króla Jana III Sobieskiego- prościutko z Wiednia. Ponieważ wszyscy słyszeliśmy o sławnej “odsieczy wiedeńskiej” nie będę zagłębiać się w kwestie polityczne, za to napiszę o korzyściach kulinarnych z tej wielkiej wyprawy.
Zapewne nie było tak, że król Sobieski wraz z dworem poszedł do wiedeńskiej kawiarni, bardziej prawdopodobnym jest to, że to austriaccy cukiernicy poczęstowali przybyszów z Polski wiedeńskim sernikiem. Jeśli myśleliście, że sernik to polski wynalazek, to niestety muszę was rozczarować. Podobnie ma się rzecz ze sławnym polskim schabowym. Zajrzyjcie TUTAJ i TUTAJ.
Tradycyjny polski przepis na sernik został opracowany na bazie sernika wiedeńskiego przez Krakowiaków. Co go wyróżnia ? Oczywiście KRATKA. Sernik krakowski musi mieć kratkę, koniec i kropka !
Ciasto na sernik można wykonać korzystając z przepisu na ciasto kruche lub półkruche. Ja zrobiłam półkruche. Ponieważ traktujemy o serniku z Wiednia obowiązkowo należy dodać do masy serowej na sernik krakowki ubite białko. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły tego pięknego przepisu, który zapewne w Waszej rodzinie wykonuje się od wielu pokoleń.
![]() |
![]() |
![]() |
Z podanych składników wykonajcie ciasto. Sugeruję, zamiast żmudnego siekania masła z sypkimi składnikami, użyć blendera lub innego siekającego robota (1). W ciągu 3 sekund składniki zostaną znakomicie połączone. Następnie do składników sypkich dodajcie jajka i ręcznie wyróbcie ciasto (2). Jeśli ciasto się nie klei dodajcie 1-2 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto umieśćcie w lodówce na około pół godziny- godzinę. Następnie ciasto podzielcie na 2 części. Jedną część rozwałkujcie na grubość około 1 cm (3). Drugą część włóżcie do lodówki.
![]() |
![]() |
![]() |
Formę do ciasta wysmarujcie masłem i oprószcie ją mąką. Usuńcie nadmiar mąki. Ciasto przenieście do formy. Starannie wyklejcie brzegi (4). Wstępne pieczenie ciasta: nastawcie piekarnik na 160 stopni. Ciasto musi się piec przez 15-20 minut lub do momentu kiedy się zarumieni. Przygotowanie masy serowej: W czasie kiedy ciasto sie piecze, przygotujcie masę serową i przygotujcie bakalie- rodzynki zalejcie wrząca wodą. Ser przeciśnijcie 2-3 krotnie przez praskę lub użyjcie maszynkę do mielenia mięsa (5). Do miski dodajcie cukier puder oraz masło (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Nie zwlekając, zacznijcie dodawać żółtka (7). Rozcierajcie masę do momentu kiedy składniki się połączą, masa stanie się jasna i jednolita. Kontynuując rozcieranie, rozpocznijcie dodawać ser (8). Odrobinę białka pozostawcie, a do reszty dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do masy serowej dodajcie białka i połączcie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy (10). Dodajcie mąkę ziemniaczaną i znów całość dokładnie wymieszajcie (11). Z rodzynek usuńcie wodę i oprószcie je na sitku mąką. Nadmiar mąki usuńcie (12). Rodzynki dodajcie do masy serowej i całość wymieszajcie przy pomocy łyżki.
![]() |
![]() |
![]() |
Na podpieczone ciasto wyłóżcie masę serową (13). Drugą część ciasta rozwałkujcie i pokrójcie w paski (14) Z pasków ułóżcie kratkę, rozkłóćcie pozostawione białko widelcem i posmarujcie nim kratkę (15). Piecznie: sernik musi się piec w temperaturze 160 stopni przez 50- 60 minut. Uchylcie drzwiczki piekarnika i pozostawcie w nim sernik do wystudzenia przez następne 60 minut. Następnie sernik umieśćcie w lodówce na całą noc.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję