Jeśli wierzyć opowieściom to przepis na sernik krakowski obchodzi w tym roku swoje 333 urodziny. Przepis na sernik został sprowadzony do Polski w czasach panowania króla Jana III Sobieskiego- prościutko z Wiednia. Ponieważ wszyscy słyszeliśmy o sławnej “odsieczy wiedeńskiej” nie będę zagłębiać się w kwestie polityczne, za to napiszę o korzyściach kulinarnych z tej wielkiej wyprawy.
Zapewne nie było tak, że król Sobieski wraz z dworem poszedł do wiedeńskiej kawiarni, bardziej prawdopodobnym jest to, że to austriaccy cukiernicy poczęstowali przybyszów z Polski wiedeńskim sernikiem. Jeśli myśleliście, że sernik to polski wynalazek, to niestety muszę was rozczarować. Podobnie ma się rzecz ze sławnym polskim schabowym. Zajrzyjcie TUTAJ i TUTAJ.
Tradycyjny polski przepis na sernik został opracowany na bazie sernika wiedeńskiego przez Krakowiaków. Co go wyróżnia ? Oczywiście KRATKA. Sernik krakowski musi mieć kratkę, koniec i kropka !
Ciasto na sernik można wykonać korzystając z przepisu na ciasto kruche lub półkruche. Ja zrobiłam półkruche. Ponieważ traktujemy o serniku z Wiednia obowiązkowo należy dodać do masy serowej na sernik krakowki ubite białko. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły tego pięknego przepisu, który zapewne w Waszej rodzinie wykonuje się od wielu pokoleń.
Z podanych składników wykonajcie ciasto. Sugeruję, zamiast żmudnego siekania masła z sypkimi składnikami, użyć blendera lub innego siekającego robota (1). W ciągu 3 sekund składniki zostaną znakomicie połączone. Następnie do składników sypkich dodajcie jajka i ręcznie wyróbcie ciasto (2). Jeśli ciasto się nie klei dodajcie 1-2 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto umieśćcie w lodówce na około pół godziny- godzinę. Następnie ciasto podzielcie na 2 części. Jedną część rozwałkujcie na grubość około 1 cm (3). Drugą część włóżcie do lodówki.
Formę do ciasta wysmarujcie masłem i oprószcie ją mąką. Usuńcie nadmiar mąki. Ciasto przenieście do formy. Starannie wyklejcie brzegi (4). Wstępne pieczenie ciasta: nastawcie piekarnik na 160 stopni. Ciasto musi się piec przez 15-20 minut lub do momentu kiedy się zarumieni. Przygotowanie masy serowej: W czasie kiedy ciasto sie piecze, przygotujcie masę serową i przygotujcie bakalie- rodzynki zalejcie wrząca wodą. Ser przeciśnijcie 2-3 krotnie przez praskę lub użyjcie maszynkę do mielenia mięsa (5). Do miski dodajcie cukier puder oraz masło (6).
Nie zwlekając, zacznijcie dodawać żółtka (7). Rozcierajcie masę do momentu kiedy składniki się połączą, masa stanie się jasna i jednolita. Kontynuując rozcieranie, rozpocznijcie dodawać ser (8). Odrobinę białka pozostawcie, a do reszty dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno (9).
Teraz do masy serowej dodajcie białka i połączcie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy (10). Dodajcie mąkę ziemniaczaną i znów całość dokładnie wymieszajcie (11). Z rodzynek usuńcie wodę i oprószcie je na sitku mąką. Nadmiar mąki usuńcie (12). Rodzynki dodajcie do masy serowej i całość wymieszajcie przy pomocy łyżki.
Na podpieczone ciasto wyłóżcie masę serową (13). Drugą część ciasta rozwałkujcie i pokrójcie w paski (14) Z pasków ułóżcie kratkę, rozkłóćcie pozostawione białko widelcem i posmarujcie nim kratkę (15). Piecznie: sernik musi się piec w temperaturze 160 stopni przez 50- 60 minut. Uchylcie drzwiczki piekarnika i pozostawcie w nim sernik do wystudzenia przez następne 60 minut. Następnie sernik umieśćcie w lodówce na całą noc.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję