Zapraszam na kremowy sernik na zimno z jagodami. Sernik wykonałam na spodzie z kakowych wafelków. Masa sernika z jagodami zrobiona jest z sera mascarpone z dodatkiem śmietany kremówki oraz Śnieżki. Sernik polałam grubową warstwą polewy czekoladowej z dodatkiem aromatu waniliowego. Sernik na zimno z jagodami należy do kategorii semifreddo, czyli deserów które można również konsumować w postaci mocno schłodzonej, jak lody. Z innych przepisów z tej kategorii polecam Wam również deser inspirowany Tiramisu oraz batonem Sneakers. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
Spód sernika. Wafelki drobno zmiksujcie i dodajcie do nich rozpuszczone masło (1) (2). Wszystko dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wyklejcie dno tortownicy przygotowanymi wafelkami. Przygotowanie masy sernika: do serka mascarpone (3),
dodajcie śmietanę, cukier oraz Śnieżkę (4) (5). Całość ubijajcie do momentu kiedy masa stanie się gęsta i puszysta (6).
Do masy sernika dodajcie jagody i wyłóżcie ją na przygotowany spód z wafelków (7) (8). Sernik włóżcie do lodówki na 4-5 godzin. Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka dodajcie masło, olej oraz połamaną w kostkę czekoladę. Do smaku dodajcie aromat waniliowy, ekstrat waniliowy lub cukier waniliowy. Składniki podgrzewajcie do momentu kiedy masa stanie się gęsta i błyszcząca (9). W razie konieczności dodajcie kilka łyżek śmietany. Polewę pozostawcie do ostygnięcia, następnie polejcie nią cały sernik. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję