Oto prawdziwy rarytas- rozkoszny sernik z nutellą. Deser składa się z 4 warstw: ciasto półkruche, masa serowa, masa serowa z nutellą oraz polewa czekoladowa z nutellą. Gotowe ciasto jest wilgotne mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Zdecydowanie takim ciastem można pochwalić się przed znajomymi lub rodziną. Polecam ten deser również na święta i uroczystości okolicznościowe.
Sernik nie jest trudny. Z moimi instrukcjami każdemu się uda i to już za pierwszym razem.
Pamiętajcie, że deser możecie wykonać w takiej ilości jaka jest Wam potrzebna lub po prostu w takiej formie jaką posiadacie. Jeśli potrzebujcie większej lub mniejszej ilości sernika wystarczy wykonać kilka prostych obliczeń. Zerknijcie do przelicznika form, zastosujcie w życiu zapisane tam proste formuły. One naprawdę ułatwiają życie. Czas przygotowania oceniam na około 30- 40 minut. Nie wliczyłam do niego czasu pieczenia oraz studzenia i chłodzenia.
Zapraszam na szczegóły przepisu. Pycha
Z podanych składników zróbcie ciasto półkruche. Ja ułatwiam sobie życie używjąc blender (1). Zerknijcie do poradnika jak zrobić ciasto półkruche. Gotowe ciasto rozwałkujcie i wyłóżcie nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę (2). Ciasto włóżcie do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piecznie: ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczcie je przez około 10-15 minut lub do momentu kiedy ciasto się ładnie zrumieni i nie będzie surowe. W tym czasie przygotujcie masę serową. Do sera dodajcie śmietanę (3).
Ucierajcie ser ze śmietaną dodając stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (4). Następnie kontynuując ubijanie dodawajcie stopniowo jajka (5). Teraz około 1/3 masy serowej przełóżcie do osobnego naczynia i dodajcie do niej nutellę (6).
Dla rozrzedzenia masy dodajcie pozostałą ilość śmietany (7). Ubijcie masę do połączenia się składników (8). Na podpieczone ciasto najpierw wylejcie masę serową bez nutelli (9),
a następnie dodajcie masę serową z nutellą (10). Pieczenie sernika: Sernik włóżcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Sernik musi się piec przez 50 minut lub do momentu kiedy wierzch sernika się zetnie. Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i pozostawcie w nim sernik jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie sernik wyjmijcie z piekarnika, wyjmijcie go z formy i pozostawcie do wystudzenia, a następnie do schłodzenia włóżcie go na całą noc do lodówki. Przygotowanie polewy: śmietanę zagotujcie, a następnie dodajcie ją do nutelli. Całość wymieszjcie do połączenia się składników (11). Tak przygotowaną czekoladą polejcie powierzchnię sernika i ponownie sernik umieśćcie w lodówce na 2-3, aby masa się utwardziła (12). Sernik z nutella jest gotowy i wreszcie można się nim cieszyć.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję