PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-02-18

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 90 min+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 35x 25 cm
 
Przeczytaj również: Mozzarella w pomidorowym sosie z oregano

Proponuję Wam sernik z brzoskwiniami i kokosową posypką na półkruchym spodzie. Przepis polecam w okresie posuchy na świeże owoce gdyż sernik możecie przygotować używając do niego brzoskwinie konserwowane w syropie. Zamiast brzoskwiń możecie użyć konserwowane mandarynki, które również świetnie wypadają w tej kompozycji. Przepis choć jest kilku etapowy to zaliczyć go należy do przepisów łatwych. Ciasto półkruche jak zwykle wykonałam z pomocą blendera; melkaser to również dobry pomysł. Do wykonania masy serowej użyłam mielony twaróg z wiaderka. Na koniec wystarczy wykonać już tylko prostą kokosową kruszonkę i upiec sernik. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Super Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
  • woda - 1 łyżka (opcja)
 
składniki na sernik
 
 
składniki na kruszonkę
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta półkruchego: do pojemnika blendera lub melaksera dodajcie mąkę (1) i zimne masło (2). Jeśli jest jeszcze miejsce dodajcie pozostałe suche składniki tj. proszek do pieczenia oraz cukier. Wysiekajcie składniki- zajmie Wam to zaledwie kilka sekund (3).

Aby ciasto było uperfumowane dodajcie do niego startą skórkę z cytryny. Teraz dodajcie jajka (4) i wyróbcie całość tylko do połączenia się składników (5). Ponieważ każdy będzie używać różnej wielkości jajka i w związku z tym ciasto może się na przykład słabo kleić, problem rozwiąże dodatek odrobiny zimnej wody. Ciasto włóżcie do zamrażalnika do 60 minut. Alternatywnie ciasto możecie od razu rozwałkować i wykleić nim blaszkę. Zmrożone ciasto zetrzyjcie na tarce i wyklejcie nim dno blaszki oraz krawędzie (6). Proponuję, aby warstwa ciasta nie była zbyt gruba, gdyż ciasto podczas pieczenia urośnie. Ewentualny naddatek ciasta można zamrozić na następny raz lub można uformować z nich kluki i upiec z nich małe kruche ciasteczka. Pieczenie ciasta półkruchego: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Ciasto musi się piec przez 15/20 minut czyli do momentu kiedy się zarumieni.

Przygotowanie masy na sernik: sernik nie zawiera żadnych środków spulchniających, zatem podczas pieczenia sernik nie powinien urosnąć, aby potem zaraz upaść. Jeśli tak się stanie to oznacza, że zostało do sernika wtłoczone podczas ubijania- powietrze, zatem ubijanie należy ograniczyć do niezbędnego minimum czyli tylko połączenia się składników. Zatem do mielonego sera dodajcie śmietanę. Rozpocznijcie ubijanie i dodawajcie po kolei wszystkie pozostałe składniki na sernik. Przygotowanie masy na sernik, jeśli wszystkie składniki macie pod ręką- zajmie Wam około 2-3 minuty. Po tym czasie masa będzie gładka i rzadka (7) (8) (9)

Teraz masę serową wylejcie na podpieczony gorący spód, dodajcie pokrojone na kawałki brzoskwinie (10) oraz kokosową posypkę (11) (12)Przygotowanie posypki: masło rozpuście w mikrofali, a następnie dodajcie do niego wiórki kokosowe oraz cukier. Ręcznie wymieszajcie składniki, które się trochę posklejają. Piecznie sernika: kontynuujcie pieczenie sernika w temperaturze 160/170 stopni przez 60 minut. Jeśli wiórki zaczną się zbyt mocno przypiekać, obniżcie temperaturę. Po wyłączeniu piekarnika, uchylcie leciutko drzwiczki i pozostawcie sernik w piekarniku na następne 60 minut. Sernik wyjmijcie z piekarnika, i kiedy będzie zimny włóżcie go na całą noc do lodówki. 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Blaszkę wysmarujcie tłuszczem oraz wyłóżcie ją papierem do pieczenia.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE