PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-17

Sernik z figami

Sernik z figami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 18 cm
 
Przeczytaj również: Kotlety mielone z grzybami

Skoro ogłosiłam w mediach, że zapomniałam dodać do masy serowej jaj, mogę tylko potwierdzić, że jest to prawda, że mój sernik z figami, który widzicie na zdjęciu takowych nie zawiera. Napiszę również, że gdybym nie dodała fig i czekolady to byłby prawdziwy dramat, a ponieważ je dodałam, to zdarzenie z jajeczkami w ogóle nie ma znaczenia. Sernik wyszedł i mogę się uzyskanym rezultatem również pochwalić w internetach. 
Sernik zrobiłam na bazie ciasta półkruchego. Masę serową podzieliłam; do jednej części dodałam rozpuszczoną deserową czekoladę, z kolei do pozostałej, czyli jasnej masy serowej, dodałam pokrojone figi. 
Wspaniałe składniki zawsze gwarantują efekt WOW, taki jest również ten sernik z figami.
Przepis na sernik przygotowałam dla tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli chcecie dostosować ilość deseru do swoich potrzeb, koniecznie zajrzyjcie do mojej instrukcji traktującej o przelicznikach form. Zapraszam na szczegóły przepisu. Publikuję go w wersji z jajami laugh

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
 
składniki na masę serową
 
 

•Przygotowanie•

Pracę musicie rozpocząć od wykonania ciasta półkruchego. Jeśli użyjecie mojej metody, czyli użyjecie blendera, ciasto wykonacie w przysłowiowe 5 sekund. Więcej informacji na temat ciasta półkruchego znajdziecie TUTAJ. Gotowym ciastem wyklejcie tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Włóżcie formę do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika (1). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni. Ciasto musi się podpiekać przez 15-20 minut. W tym czasie przygotujcie masę serową. Na początku rozpuście w kuchence mikrofalowej lub nad parą wodą kostki deserowej czekolady. Teraz do sera dodajcie śmietanę i całość ubijcie do połączenia się składników (2). Następnie kontynuując ubijanie dodawajcie cukier (3)   

oraz jajka (4). Podzielcie masę. Do 1/3 ilości masy serowej dodajcie rozpuszczoną czekoladę (5). Całość wymieszajcie do połączenia się składników (6).

Do reszty masy dodajcie obrane ze skórki i pokrojone na kawałki figi (7). Masę z figami wymieszajcie łyżką. Z piekarnika wyjmijcie podpieczone ciasto półkruche. Teraz dodajcie na nie jasną masę z figami, a następnie masę czekoladową (8) (9). Pieczenie sernika: sernik musi się piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie pozostawcie sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 1 godzinę. Następnie sernik wyjmijcie z tortownicy i pozostawicie do wystudzenia. Sernik na tym etapie już nadaje się do konsumpcji, ale najlepszy jest po kilku godzinach stabilizacji spędzonych w lodówce. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE