![]() |
Skoro ogłosiłam w mediach, że zapomniałam dodać do masy serowej jaj, mogę tylko potwierdzić, że jest to prawda, że mój sernik z figami, który widzicie na zdjęciu takowych nie zawiera. Napiszę również, że gdybym nie dodała fig i czekolady to byłby prawdziwy dramat, a ponieważ je dodałam, to zdarzenie z jajeczkami w ogóle nie ma znaczenia. Sernik wyszedł i mogę się uzyskanym rezultatem również pochwalić w internetach.
Sernik zrobiłam na bazie ciasta półkruchego. Masę serową podzieliłam; do jednej części dodałam rozpuszczoną deserową czekoladę, z kolei do pozostałej, czyli jasnej masy serowej, dodałam pokrojone figi.
Wspaniałe składniki zawsze gwarantują efekt WOW, taki jest również ten sernik z figami.
Przepis na sernik przygotowałam dla tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli chcecie dostosować ilość deseru do swoich potrzeb, koniecznie zajrzyjcie do mojej instrukcji traktującej o przelicznikach form. Zapraszam na szczegóły przepisu. Publikuję go w wersji z jajami
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę musicie rozpocząć od wykonania ciasta półkruchego. Jeśli użyjecie mojej metody, czyli użyjecie blendera, ciasto wykonacie w przysłowiowe 5 sekund. Więcej informacji na temat ciasta półkruchego znajdziecie TUTAJ. Gotowym ciastem wyklejcie tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Włóżcie formę do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika (1). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni. Ciasto musi się podpiekać przez 15-20 minut. W tym czasie przygotujcie masę serową. Na początku rozpuście w kuchence mikrofalowej lub nad parą wodą kostki deserowej czekolady. Teraz do sera dodajcie śmietanę i całość ubijcie do połączenia się składników (2). Następnie kontynuując ubijanie dodawajcie cukier (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz jajka (4). Podzielcie masę. Do 1/3 ilości masy serowej dodajcie rozpuszczoną czekoladę (5). Całość wymieszajcie do połączenia się składników (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do reszty masy dodajcie obrane ze skórki i pokrojone na kawałki figi (7). Masę z figami wymieszajcie łyżką. Z piekarnika wyjmijcie podpieczone ciasto półkruche. Teraz dodajcie na nie jasną masę z figami, a następnie masę czekoladową (8) (9). Pieczenie sernika: sernik musi się piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie pozostawcie sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 1 godzinę. Następnie sernik wyjmijcie z tortownicy i pozostawicie do wystudzenia. Sernik na tym etapie już nadaje się do konsumpcji, ale najlepszy jest po kilku godzinach stabilizacji spędzonych w lodówce.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję