Proponuję przepis na tradycyjny sernik z rodzynkami oblany czekoladą. Proporcję składników dobrałam do wielkości małej tortownicy. Jeśli chcielibyście upiec duży sernik musicie jedynie wszystkie wskazane w przepisie składniki podwoić. Sernik został wykonany z tłustego twarogu, a ponieważ większość producentów oferuje zmielony ser na sernik konfekcjonowany w ilości 1 kilograma, zdecydowałam się kupić tyle sera ile mi było potrzebne i zmieliłam go dwukrotnie. Do sernika użyłam również ciasta półkruchego z którego wykonałam spód. Przed dodaniem masy serowej, ciasto półkruche polecam zawsze troszeczkę podpiec, wówczas nie będzie ryzyka, że spód sernika okaże się surowy. Zapraszam na przepis.
Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania ciasta półkruchego. Więcej informacji, jak zrobić ciasto półkruche znajdziecie TUTAJ. Gotowe ciasto półkruche włóżcie do lodówki i teraz zajmijcie się przygotowywaniem składników dla masy serowej. Jeśli tak jak ja wykorzystujcie zwykły twaróg, musicie go zmielić dwukrotnie (1). Cytrynę, w celu usunięcia konserwantów, sparzcie dwukrotnie wrzątkiem i ją dobrze wyszorujcie, następnie zetrzyjcie skórkę (2). Rodzynki zalejcie wrzątkiem lub możecie dodać zamiast wody na przykład rum (3).
Tortownicę wysmarujcie dokładnie masłem, oprószcie ją mąką, usuńcie nadmiar mąki (4) i umieśćcie na jej dnie ciasto półkruche (5). Warstwa będzie cieniutka, jednak w czasie pieczenia urośnie. Nastawcie piekarnik na 150 stopni. Ciasto półkruche musi się piec przez około 5-7 minut, do momentu kiedy stanie się złote. Masa serowa. Oddzielcie żółtka od białek (6).
Rozetrzyjcie margarynę, dodając stopniowo 120 g cukru (7) oraz żółtka (8). Następnie kontynuujcie rozcieranie dodając stopniowo zmielony ser (9).
Dodajcie proszek budyniu i całość wymieszajcie (10). Teraz ubijcie białka z pozostałą ilością cukru (11) (12)
i dodajcie je do masy i całość wymieszjcie (13). Dodajcie również startą wcześniej skórkę z cytryny (14). Rodzynki osuszcie papierowym ręcznikiem (15).
Następnie obtoczcie je w mące, usuńcie nadmiar mąki (16) i dodajcie rodzynki do masy serowej i wymieszajcie (17). Dzięki temu zabiegowi rodzynki nie opadną na dół sernika tylko równomiernie rozłożą się w całej masie serowej. Gotową masę serową wyłóżcie na podpieczony spód ciasta kruchego (18).
Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Sernik musi się piec przez 45-50 minut. Upieczony sernik pozostawcie do wystygnięcia w piekarniku, uchylcie drzwi piekarnika (19). Przygotowanie polewy czekoladowej: rozpuście margarynę, dodajcie kakao, cukier oraz gorącą wodę. Wszystkie składniki wymieszajcie, lekko zredukujcie konsystencję i udekorujcie polewą zimny sernik (20). Jeśli macie ochotę możecie sernik jeszcze udekorować. Ja użyłam rozdrobnionych migdałów (21).
Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
Gotowy sernik przechowujcie w lodówce, tradycyjne serniki czym bardziej stają się wilgotne tym są lepsze.
Polecam aby przed udekorowaniem czekoladą podłożyć pod sernik 4 kawałki papieru ( z każdej strony) na który swobodnie będzie mogła ściekać czekolada. Potem wystarczy ubrudzony czekoladą papier usunąć spod ciasta i kłopot z bałaganem znika