Zapraszam na mój przepis na seromakowiec. Seromakowiec przygotowałam z gotowej masy makowej do której dodałam, oprócz jajek, orzechy i migdały. W zależności od tego jaką masę makową nabędziecie, być może będziecie musieli dodać również rodzynki czy inne bakalie. Z kolei jeśli planujcie wykonać masę makową od A-Z to podaję Wam TUTAJ na nią przepis.
Masę serową wykonałam z mielonego sera na twaróg z wiaderka, do którego dodałam min. kandyzowaną skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy. Moja wersja seromakowca jest bez spodu. Deser jest bardzo kremowy, a jego uzupełnieniem jest gruba warstwa czekolady. Seromakowiec upiekłam w formie o wymiarze 33x 25 cm. To moim zdaniem maksymalny wymiar formy na tę ilość składników. Możecie użyć formy mniejszej. Seromakowiec będzie wówczas mieć więcej warstw. Przepis gorąco polecam, zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z mojej kuchni.
Przygotowanie masy makowej: orzechy i migdały rozkruszcie. Rozdzielcie żółtka od białek. Najlepiej aby jajka miały temperaturę pokojową. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie ją na sztywną pianę (1). Do masy makowej dodajcie żółtka i ubite białka (2). Całość wymieszajcie do połączenia się składników. Teraz dodajcie przygotowane orzechy i migdały i ponownie całość wymieszajcie (3).
Przygotowanie masy serowej: do mielonego sera z wiaderka dodajcie cukier. Rozpocznijcie ucierać ser powoli na wolnych obrotach; dodając również po kolei jajka (4). Następnie dodajcie mąkę ziemniaczaną i aromat pomarańczowy i ponownie wszystko wymieszajcie (5) (6).
Na końcu dodajcie kandyzowaną skórkę pomarańczową i masę wymieszajcie łyżką (7). Formę do ciasta wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Układajcie obie masy alternatywnie aż do ich wyczerpania (8). Przed pieczeniem wierzch seromakowca można trochę wyrównać. Pieczenie: seromakowiec włóżcie do nagrzanego piekarnika 170 stopni. Pieczenie góra dół bez termoobiegu. Seromakakowiec musi się piec przez 60 minut. Następnie wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwiczki piekarnika i pozostawcie w nim ciasto na 20 minut. Zimny seromakowiec umieśćcie w lodówce lub chłodnym miejscu na całą noc. Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka włóżcie połamaną czekoladę oraz śmietanę. Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Gotową czekoladę wylejcie na seromakowiec i ułóżcie na nim włoskie orzechy (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Ponieważ do przygotowania tego przepisu używa się produktów gotowych i różnych producentów i konsystencja będzie się różnić. W przypadku rzadkiej masy serowej, polecam dodać więcej mąki ziemniaczanej która wchłonie serwatkę. Z kolei do rzadkiej masy makowej polecam dodać mniej ubitego białka.