Śledzie po kaszubsku to śledzie z solanki w sosie pomidorowym z duszoną cebulą i rodzynkami. Jest to bardzo dobry przepis, który łączy słodki smak cebuli, rodzynek ze słonymi śledziami oraz dobrze doprawionym sosem pomidorowym. Zauważyłam, że oryginalny przepis na śledzie po kaszubsku bazuje na koncentracie pomidorowym i keczupie. Postanowiłam pominąć te składniki i sos zrobiłam na bazie pomidorów konserwowanych, w sposób podobny jak robię proste sosy pomidorowe do makaronu. W mojej opinii ten przepis na tym znacznie zyskuje. Na blogu posiadam jeszcze wersję tych śledzi do których zamiast rodzynek dodałam czarne oliwki. Zobacz TUTAJ. Oba przepisy są pyszne i zasługują, aby je przygotować na stół wigilijny. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Śledzie wyjmijcie z solanki i włóżcie do zimnej wody. Pozostawicie je w wodzie na ok. 2 godziny. W tym czasie zmiencie wodę 2-3 razy. Rodzynki zalejcie gorącą wodą (1). Przygotowanie sosu: cebulę pokrójcie na w plastry i przekrójcie je na pół (2). Na patelnię dodajcie olej, cebulę i duście ją bardzo wolno, aż stanie się mięciutka. Można pod koniec duszenia dodać odrobinę wody i jeszcze cebulę dusić, aby zmiękła jeszcze bardziej (3).
Teraz dodajcie pomidory konserwowane (4). Najlepiej krojone i bez skórki. Dodajcie też pół puszki wody. Duście sos do momentu kiedy sos się zredukuje i stanie się błyszczący od oleju. Zauważyłam, że dodanie do gotowego sosu łyżki oleju uwydatnia jego blask. Do smaku dodajcie sól, pieprz, ewentualnie cukier oraz odrobinę płatków papryki ( opcja) (5) (6).
Na końcu dodajcie odsączone z wody rodzynki (7). Wszystko wymieszajcie i sos pozostawicie do całkowitego wystudzenia. Śledzie dobrze odciśnijcie z wody i dodatkowo osuszcie je papierowym ręcznikiem. Pokrójcie je na kawałki i dodajcie do sosu (8). Całość pozostawicie w lodówce do przegryzienia się smaków (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję