PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-16

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Kartacze

Zapraszam na tradycyjny przepis na śledzie w śmietanie. Do przygotowania przepisu użyłam gotowych solonych filetów śledzi, cebulę, jabłka oraz kwaśną śmietanę, którą doprawiłam sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem pudrem tak, aby mi smakowało. Muszę powiedzieć, że choć nie jestem “śmietanowa dziewczyna” to na zakończenie pracy, swoje dzieło podsumowałam tak: Kasia jest dobrze laugh
Przy okazji publikacji przepisów na przystawki z ryb i owoców morza, nie raz pisałam Wam o “ koncertach przystawek” czyli o posiłku składającym się z kilku przystawek zrobionych wg różnych receptur. Przepis na tradycyjne śledzie w śmietanie smakował mi i jeszcze tego samego wieczora zrobiłam próbną wigilię: z zamrażalnika wyjęłam marynowanego łososia, odkroiłam 3 przeźroczyste plastry, położyłam na talerz, doprawiłam oliwą, cytryną i koperkiem. W ciągu 20 minut zrobiłam sos pomidorowy do drugiego przepisu na śledzie wg TEGO przepisu, w lodówce miałam też 2 papryki zatem zrobiłam peperonatę. Przepis Znajduje się TUTAJ. Ostały się jeszcze ślimaczki z kiszoną kapustą. Przepis znajduje sie TUTAJ. Po trochu wszystkiego ułożyłam na talerzach. Superancko – 5 gwiazdek. Można było usiąść do próbnej Wigilii. Tymczasem zapraszam na szczegóły przepisu na śledzie w śmietanie i zachęcam serdecznie do ich łączenia z innymi przystawkami.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Śledzie wymoczcie w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Co jakiś czas wodę wymieniajcie na świeżą. Następnie śledzie odciśnijcie z wody i i osuszcie je dodatkowo przy pomocy papierowego ręcznika i pokrójcie na kawałki (1) (2). Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na małą kosteczkę (3).

Na talerz wyciśnijcie sok z cytryny. Jabłko obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na dużych oczkach tarki (4). Starte jabłko natychmiast wymieszajcie z sokiem z cytryny, aby zapobiec jego ściemnieniu. Do jabłka dodajcie pokrojoną cebulę i składniki wymieszajcie (5). Śmietanę przyprawcie dodając do niej: sól, pieprz, sok z cytryny oraz cukier puder (6). Na półmisku ułóżcie śledzie, wokół nich połóżcie cebulę za jabłkiem. Całość polejcie śmietaną i oprószcie natką zielonej pietruszki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zajrzyjcie do innych przystawek. Wszystkie przepisy znajdują się TUTAJ. Wiele przepisów jest bardzo prostych i bardzo dobrze komponujących się w zestawach na okazje.
  2. Zamiast cebuli możecie użyć delikatniejszej szalotki.
  3. Aby cebula była delikatniejsza, możecie ją również przelać na sitku gorącą wodą, a następnie wodę odcisnąć.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bigos
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE