Zapraszam na tradycyjny przepis na śledzie w śmietanie. Do przygotowania przepisu użyłam gotowych solonych filetów śledzi, cebulę, jabłka oraz kwaśną śmietanę, którą doprawiłam sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem pudrem tak, aby mi smakowało. Muszę powiedzieć, że choć nie jestem “śmietanowa dziewczyna” to na zakończenie pracy, swoje dzieło podsumowałam tak: Kasia jest dobrze
Przy okazji publikacji przepisów na przystawki z ryb i owoców morza, nie raz pisałam Wam o “ koncertach przystawek” czyli o posiłku składającym się z kilku przystawek zrobionych wg różnych receptur. Przepis na tradycyjne śledzie w śmietanie smakował mi i jeszcze tego samego wieczora zrobiłam próbną wigilię: z zamrażalnika wyjęłam marynowanego łososia, odkroiłam 3 przeźroczyste plastry, położyłam na talerz, doprawiłam oliwą, cytryną i koperkiem. W ciągu 20 minut zrobiłam sos pomidorowy do drugiego przepisu na śledzie wg TEGO przepisu, w lodówce miałam też 2 papryki zatem zrobiłam peperonatę. Przepis Znajduje się TUTAJ. Ostały się jeszcze ślimaczki z kiszoną kapustą. Przepis znajduje sie TUTAJ. Po trochu wszystkiego ułożyłam na talerzach. Superancko – 5 gwiazdek. Można było usiąść do próbnej Wigilii. Tymczasem zapraszam na szczegóły przepisu na śledzie w śmietanie i zachęcam serdecznie do ich łączenia z innymi przystawkami.
Śledzie wymoczcie w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Co jakiś czas wodę wymieniajcie na świeżą. Następnie śledzie odciśnijcie z wody i i osuszcie je dodatkowo przy pomocy papierowego ręcznika i pokrójcie na kawałki (1) (2). Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na małą kosteczkę (3).
Na talerz wyciśnijcie sok z cytryny. Jabłko obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na dużych oczkach tarki (4). Starte jabłko natychmiast wymieszajcie z sokiem z cytryny, aby zapobiec jego ściemnieniu. Do jabłka dodajcie pokrojoną cebulę i składniki wymieszajcie (5). Śmietanę przyprawcie dodając do niej: sól, pieprz, sok z cytryny oraz cukier puder (6). Na półmisku ułóżcie śledzie, wokół nich połóżcie cebulę za jabłkiem. Całość polejcie śmietaną i oprószcie natką zielonej pietruszki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję