![]() |
Oto piękny przepis na danie Wigilijne, ale nie tylko. Proponuję Wam śledzie w sosie majonezowym z jabłkiem i koperkiem. Wszystkie warstwy śledzi okraszone są również warstwą sparzonej cebuli. Przepis jest intuicyjny, w sensie wszystkie składniki przepisu musicie dobierać wg potrzeb, oraz przygotowując sos majonezowy musicie doprawić wg swojego gustu. Nie żałujcie cytryny i koperku. To bardzo ważne składniki przepisu. Pachnący mielony pieprz też robi cuda.
Przepis jest łatwiutki, każdy da radę go wykonać. Śledzie według tego przepisu to absolutnie pyszne przystawka, bardzo harmonijna, którą z przyjemnością nałożycie na talerz wraz z rybą po grecku, świąteczną kapustą z grochem i krokietami. Do tego jeszcze barszcz. Rozmarzyłam się. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
To co zaczynamy. Ze śledzi usuńcie solankę. Dodajcie do śledzi zimną wodę i wymoczcie je przez 2-4 godzin. W międzyczasie wymieńcie wodę. Cebulę pokrójcie w kostkę, aby stała się delikatniejsza przelejcie ją na sitku wrzątkiem (1). Ze śledzi odciśnijcie wodę i pokrójcie je na mniejsze kawałki (2). Następnie włóżcie je do miseczki dodajcie 2-3 łyżki oleju oraz sok z cytryny. Śledzie będą błyszczeć, z kolei sok z cytryny zneutralizuje ich zapach. Przygotowanie sosu majonezowego: kwaśne jabłko obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do jabłka dodajcie sok z cytryny, który spowoduje, że powierzchnia jabłka się nie utleni i nie stanie się brązowa (4). Poza tym, jak napisałam powyżej, sok z cytryny to bardzo ważny aromat, zatem nie żałujcie go. Dodajcie majonez oraz keczup (5) (6). Orientacyjnie- 2 łyżki majonezu przypada 1 łyżeczka keczupu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie pieprz oraz poszatkowany koperek (7) (8). Spróbujcie sos i doprawcie go w razie potrzeby. Sos musi być wyśmienity sam w sobie. Składanie dania: Przystawka jest warstwowa. Zatem ułóżcie warstwę śledzi, dodajcie przygotowany sos oraz cebulę (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Postępujcie w ten sam sposób aż do momentu kiedy skończą się Wam składniki (10) (11) (12) .
Śledzie wg tego przepisu są znakomite zaraz po przygotowaniu, ale możecie je również przygotować 1 dzień wcześniej. Gotowe śledzie przechowujcie w lodówce, przykryte folią spożywczą.