PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-12-15

Śledzie w sosie majonezowym

Śledzie w sosie majonezowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Focaccia z patelni

Oto piękny przepis na danie Wigilijne, ale nie tylko. Proponuję Wam śledzie w sosie majonezowym z jabłkiem i koperkiem. Wszystkie warstwy śledzi okraszone są również warstwą sparzonej cebuli. Przepis jest intuicyjny, w sensie wszystkie składniki przepisu musicie dobierać wg potrzeb, oraz przygotowując sos majonezowy musicie doprawić wg swojego gustu. Nie żałujcie cytryny i koperku. To bardzo ważne składniki przepisu. Pachnący mielony pieprz też robi cuda.
Przepis jest łatwiutki, każdy da radę go wykonać. Śledzie według tego przepisu to absolutnie pyszne przystawka, bardzo harmonijna, którą z przyjemnością nałożycie na talerz wraz z rybą po grecku, świąteczną kapustą z grochemkrokietami. Do tego jeszcze barszcz. Rozmarzyłam się. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

To co zaczynamy. Ze śledzi usuńcie solankę. Dodajcie do śledzi zimną wodę i wymoczcie je przez 2-4 godzin. W międzyczasie wymieńcie wodę. Cebulę pokrójcie w kostkę, aby stała się delikatniejsza przelejcie ją na sitku wrzątkiem (1). Ze śledzi odciśnijcie wodę i pokrójcie je na mniejsze kawałki (2). Następnie włóżcie je do miseczki dodajcie 2-3 łyżki oleju oraz sok z cytryny. Śledzie będą błyszczeć, z kolei sok z cytryny zneutralizuje ich zapach. Przygotowanie sosu majonezowego: kwaśne jabłko obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę (3)

Do jabłka dodajcie sok z cytryny, który spowoduje, że powierzchnia jabłka się nie utleni i nie stanie się brązowa (4). Poza tym, jak napisałam powyżej, sok z cytryny to bardzo ważny aromat, zatem nie żałujcie go. Dodajcie majonez oraz keczup (5) (6). Orientacyjnie- 2 łyżki majonezu przypada 1 łyżeczka keczupu.  

Do smaku dodajcie pieprz oraz poszatkowany koperek (7) (8). Spróbujcie sos i doprawcie go w razie potrzeby. Sos musi być wyśmienity sam w sobie. Składanie dania: Przystawka jest warstwowa. Zatem ułóżcie warstwę śledzi, dodajcie przygotowany sos oraz cebulę (9).

Postępujcie w ten sam sposób aż do momentu kiedy skończą się Wam składniki (10) (11) (12)

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Śledzie wg tego przepisu są znakomite zaraz po przygotowaniu, ale możecie je również przygotować 1 dzień wcześniej. Gotowe śledzie przechowujcie w lodówce, przykryte folią spożywczą. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE