![]() |
Proponuje przepis na ślimaki w sosie pomidorowym w postaci przystawki. Ślimaki morskie przygotowałam według przepisu rodem z „grubej Bolonii”, tej samej z której pochodzi przepis na sos boloński, który na stronie Tapenda znajduje się TUTAJ. Jak się możecie zatem domyślać, danie będzie aromatyczne i błyszczące od oliwy. Bazą do przygotowania sosu są warzywa, oczywiście ślimaki, pomidory i kapinka wina. Ugotowane ślimaki wyjmuje się z muszelek przy pomocy wykałaczki, pszennym pieczywem zbiera się sos z talerza. To nie jest czysta „ robota” ale jaka smaczna i jak czas wolno przy niej płynie... naprawdę uroczy slow food!
Z zamiarem przygotowania ślimaków według tego przepisu nosiłam się od 2006 roku. Musiało sporo jednak wody w Warcie upłynąć, aby ślimaki w końcu „ przypłynęły” do Poznania. Cierpliwa jestem Kilogram małych ślimaków morskich, wstępnie ugotowanych, to koszt ok. 20 złotych. Nabyłam pół kilograma, co wystarczy do przygotowania przystawki na 4 osoby. Mało ? Absolutnie nie, przecież to tylko wstęp do dania głównego. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1) (2). Pokrójcie również w kosteczkę łodygi selera naciowego (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do wyrazistego smaku sosu pomidorowego dodajcie kilka plasterków ostrej papryki (4). Pomidory, przed dodaniem na patelnię, polecam zmiksować je na gładką masę (5). Teraz na patelnię dodajcie oliwę (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do ciepłej oliwy dodajcie przygotowane warzywa (7). Przesmażcie warzywa przez 2-3 minuty, a następnie dodajcie wino (8) oraz pomidory (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Zredukujcie sos do połowy, w międzyczasie dodajcie również sól (10) oraz pieprz do smaku (11). Teraz dodajcie ślimaki (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość przykryjcie i duście przez około 15 minut (13). Tak jak pisałam wyżej nabyte przeze mnie ślimaki były już wstępnie ugotowane. Następnie zdejmijcie pokrywkę i zredukuje sos tak aby stał się gęsty i błyszczący (14). Na koniec dodajcie natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej i całość wymieszajcie (15). Do podania na ciepło.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję