PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Smażona mozzarella- Happy Hours

smażona mozzarella
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 30 sztuk
 
Przeczytaj również: Kalafior zapiekany z serem, pieczarkami i szynką

Z cyklu przepisy na mozzarella chciałabym zaproponować ser mozzarella w postaci ciągnących się kulek serowych. Jest to oczywiście przepis dania z kategorii przystawek i przekąsek, w sam raz na imprezę. Aby przygotować ser mozzarella według tego przepisu należy zaopatrzyć się w kulki mozzarelli, które obecnie można bez problemu nabyć w sieciach handlowych. Największy efekt ciągnącego się sera jest wtedy, kiedy kuleczki są jeszcze ciepłe. Aby nie było nudno, dobrze w kulkach umieścić wkładkę- niespodziankę. W moich kulkach umieściłam wyraziste w smaku kawałeczki serdeli z oleju. Wyprzedzając ewentualne pytania czym alternatywnie zastąpić serdele, powiem tak: włóżcie to, co lubicie lub co Wam przyjdzie do głowy. Czy będzie to ogórek konserwowany, czy pomidor z zalewy… wszystko się dobrze sprzeda. Takim fajnym serem jest ser mozzarella.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

W każdej kulce mozzarelli wykonajcie nacięcie dla farszu (1) (2). Ja wybrałam anchois z oleju, które pokroiłam na malutkie kawałeczki (3).

W każdym nacięciu należy umieścić odrobinę farszu (4) (5). Następnie należy wykonać panierkę. W tym celu wybijcie na talerz jajka (6),

Do jajek dodajcie sól oraz pieprz do smaku i rozbełtajcie jajka przy pomocy widelca (7). Każdą kuleczkę sera mozarella najpierw umieśćcie w rozbełtanym jajku (8), a następnie obtoczcie w tartej bułce (9).

Kuleczki musicie pokryć panierką dwukrotnie (10), szczególną uwagę musicie zwrócić na nacięcie (11). Chodzi o to, aby było ono szczelnie zamknięte, co uniemożliwi wypadnięcie farszu (12).  

x x

Rozgrzejcie olej (13). Kuleczki sera mozzarella wkładajcie do oleju partiami (14). Czas potrzebny na usmażenie kuleczek to tylko około 1 minuta (15).

Usmażone kuleczki wykładajcie na papierowy ręcznik (16) (17), który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe kuleczki (18).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE