![]() |
Z cyklu przepisy na mozzarella chciałabym zaproponować ser mozzarella w postaci ciągnących się kulek serowych. Jest to oczywiście przepis dania z kategorii przystawek i przekąsek, w sam raz na imprezę. Aby przygotować ser mozzarella według tego przepisu należy zaopatrzyć się w kulki mozzarelli, które obecnie można bez problemu nabyć w sieciach handlowych. Największy efekt ciągnącego się sera jest wtedy, kiedy kuleczki są jeszcze ciepłe. Aby nie było nudno, dobrze w kulkach umieścić wkładkę- niespodziankę. W moich kulkach umieściłam wyraziste w smaku kawałeczki serdeli z oleju. Wyprzedzając ewentualne pytania czym alternatywnie zastąpić serdele, powiem tak: włóżcie to, co lubicie lub co Wam przyjdzie do głowy. Czy będzie to ogórek konserwowany, czy pomidor z zalewy… wszystko się dobrze sprzeda. Takim fajnym serem jest ser mozzarella.
![]() |
![]() |
![]() |
W każdej kulce mozzarelli wykonajcie nacięcie dla farszu (1) (2). Ja wybrałam anchois z oleju, które pokroiłam na malutkie kawałeczki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
W każdym nacięciu należy umieścić odrobinę farszu (4) (5). Następnie należy wykonać panierkę. W tym celu wybijcie na talerz jajka (6),
![]() |
![]() |
![]() |
Do jajek dodajcie sól oraz pieprz do smaku i rozbełtajcie jajka przy pomocy widelca (7). Każdą kuleczkę sera mozarella najpierw umieśćcie w rozbełtanym jajku (8), a następnie obtoczcie w tartej bułce (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Kuleczki musicie pokryć panierką dwukrotnie (10), szczególną uwagę musicie zwrócić na nacięcie (11). Chodzi o to, aby było ono szczelnie zamknięte, co uniemożliwi wypadnięcie farszu (12).
x![]() |
x![]() |
![]() |
Rozgrzejcie olej (13). Kuleczki sera mozzarella wkładajcie do oleju partiami (14). Czas potrzebny na usmażenie kuleczek to tylko około 1 minuta (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Usmażone kuleczki wykładajcie na papierowy ręcznik (16) (17), który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe kuleczki (18).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję