Zapraszam na smażone śledzie w stylu włoskim. Do przygotowania przepisu będą potrzebne Wam świeże śledzie, które należy oczyścić tak, aby otrzymać czyste filety bez ości oraz płetw. Skorzystajcie z TEJ instrukcji odnośnie czyszczenia ryb. Choć instrukcja zrobiona została na przykładzie sardynek, procedura czyszczenia śledzi jest taka sama.
Dania kuchnia włoskiej charakteryzują się tym, że przygotowuje się je stosunkowo szybko. Również jest i tak w tym przypadku, mimo że smażenie śledzi poprzedza ich marynowanie. Marynata, powoduje że ryba staje się wyrazista w smaku. Ryby przygotowane według tego przepisu podaje się na ciepło lub na zimno z cytryną. Polecam również, aby danie rozbudować dodając do niego różne przekąski, w postaci na przykład oliwek, zapiekanych warzyw, frittaty. Można naprawdę urządzić wspaniały bufet. Jeśli poszukujecie inspiracji na przystawki i przekąski, wystarczy zajrzeć do działu, który zawiera tylko przepisy z tej kategorii. Jeśli jesteście ciekawi, co ja dodałam do tych śledzi, zajrzyjcie TUTAJ. Ilości składników podaje orientacyjnie.
Przygotowanie marynaty: Zróbcie miksturę składającą się z octu winnego oraz wody (1). Proponuję proporcje 1:3. Oczyszczone śledzie ułóżcie w półmisku i dodajcie marynatę w takiej ilości aby śledzie zostały przykryte (2) (3). Śledzie włóżcie na godzinę do lodówki.
Przygotowanie panierki: panierka musi być aromatyczna, zatem nie pomijajcie żadnego składnika. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę (4) Dodajcie natkę pietruszki, jajka, sól (5) (6)
oraz pieprz do smaku (7). Wyjmijcie śledzie z marynaty. Obtoczcie je w mące, w jajku z przyprawami (8) (9),
a na końcu również w bułce (10). Usmażcie śledzie na złoto i wyłóżcie je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu (11) (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję