PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-25

Smażone ziemniaki z fasolką i kaparami

Smażone ziemniaki z fasolką i kaparami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Makaron z tuńczykiem i kalmarami w sosie pomidorowym

Oto moja kolejna propozycja menu na lato – smażone ziemniaki z fasolką i kaparami. Do przygotowania tego przepisu możecie użyć zarówno zieloną, żółtą jak i fioletową fasolką szparagowej. W każdej odsłonie danie będzie Wam smakowało, ponieważ oprócz fasolki w skład przepisu wchodzą młode ziemniaki. Dla spójności dania należy dodać tartą bułkę. To ona pozbierawszy wszystkie smaki z patelni, smakowicie obklei zarówno ziemniaki jak i fasolkę szparagową. Dla lekkiego kontrastu dodałam kapary z solanki. Przyjemnie jest poczuć troszeczkę “agresywnego smaku” kaparów. Polecam.  
Przepis stanowi samodzielne danie, ale z powodzeniem smażone ziemniaki z fasolką i kaparami możecie wykorzystać jako przystawka na przykład do dania mięsnego. Przepis jest łatwiutki- po ugotowaniu do miękkości podstawowych składników wystarczy je wszystkie dodać na patelnię i smakowicie przyprawić. Przepis jest intuicyjny. Ilości składników traktujcie intuicyjne. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Obrane z łupin ziemniaki i pokrojone w kostkę ugotujcie do miękkości. Fasolkę szparagową również ugotujcie do miękkości. Następnie na patelnię dodajcie ząbki czosnku oraz oliwę (1). przez kilka chwil duście czosnek, aby zaaromatyzował on oliwę. Teraz dodajcie ugotowane ziemniaki oraz fasolkę (2) (3).

Całość wymieszajcie i kontynuujcie smażenie na dość ostrym ogniu. Do smaku dodajcie pieprz i ewentualnie sól (4). Dodajcie tartą bułkę (5). Kontynuujcie smażenie. Teraz dodajcie kapary (6). Całość wymieszajcie. Na końcu dodajcie natkę świeżej pietruszki lub koperku.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE