![]() |
Przepis na smażone ziemniaki z fasolką szparagową, który Wam teraz przedstawię jest obowiązkowym daniem naszego letniego menu. Latem, kiedy można nabyć świeżą szparagową fasolkę otwiera sie u nas sezon na smażone ziemniaki z fasolką. Przepis na smażone ziemniaki jest prosty i bardzo domowy. Połączenie młodych ziemniaków oraz fasolki dopełnia bułka tarta, którą dodaje na patelnię. Podczas smażenia bułka wchłania oliwę, obkleja ziemniaki, fasolkę i smaży się na złoto. Nie da się ukryć, że to bardzo ważny i bardzo apetyczny składnik, tak samo jak panierka na kotlecie schabowym. Smażone ziemniaki z fasolą stanowią samodzielne danie, przynajmniej tak ono funkcjonuje w moim domu. Proponuje smażone ciepłe ziemniaki z fasolą podać z kwaśnym mlekiem, maślanką lub kefirem, jeśli ktoś ma ochotę, smażone ziemniaki świetne są również z kieliszkiem czerwonego wina.
![]() |
![]() |
![]() |
Fasolkę oczyśćcie, skróćcie długie strąki i ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości (1). Ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie na kawałki i ugotujcie w osolonej wodzie (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz kilka ząbków czosnku (4). Poczekajcie do momentu kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę. Teraz dodajcie ugotowane ziemniaki (5) oraz fasolkę szparagową (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz (7). Teraz dodajcie tartą bułkę i wymieszajcie ją z ziemniakami i fasolką (8). W razie potrzby można dodać więcej oliwy. Całość przesmażcie przez kilka chwil (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję