Przepis na smażone ziemniaki z fasolką szparagową, który Wam teraz przedstawię jest obowiązkowym daniem naszego letniego menu. Latem, kiedy można nabyć świeżą szparagową fasolkę otwiera sie u nas sezon na smażone ziemniaki z fasolką. Przepis na smażone ziemniaki jest prosty i bardzo domowy. Połączenie młodych ziemniaków oraz fasolki dopełnia bułka tarta, którą dodaje na patelnię. Podczas smażenia bułka wchłania oliwę, obkleja ziemniaki, fasolkę i smaży się na złoto. Nie da się ukryć, że to bardzo ważny i bardzo apetyczny składnik, tak samo jak panierka na kotlecie schabowym. Smażone ziemniaki z fasolą stanowią samodzielne danie, przynajmniej tak ono funkcjonuje w moim domu. Proponuje smażone ciepłe ziemniaki z fasolą podać z kwaśnym mlekiem, maślanką lub kefirem, jeśli ktoś ma ochotę, smażone ziemniaki świetne są również z kieliszkiem czerwonego wina.
Fasolkę oczyśćcie, skróćcie długie strąki i ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości (1). Ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie na kawałki i ugotujcie w osolonej wodzie (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3)
oraz kilka ząbków czosnku (4). Poczekajcie do momentu kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę. Teraz dodajcie ugotowane ziemniaki (5) oraz fasolkę szparagową (6).
Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz (7). Teraz dodajcie tartą bułkę i wymieszajcie ją z ziemniakami i fasolką (8). W razie potrzby można dodać więcej oliwy. Całość przesmażcie przez kilka chwil (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję