![]() |
Smażone ziemniaki z szalotką i tymiankiem to propozycja przystawki do dań obiadowych. Przygotowanie przepisu jest niezmiernie łatwe i dość szybkie. Przygotowuję ten przepis przez cały rok i wykorzystuję do jego przygotowania zarówno ziemniaki młode jak i zimowe. Możecie użyć tymianek świeży, mrożony lub suszony. Nie ma to znaczenia i tak zawsze wyjdzie bardzo smacznie. Na stronie Tapenda.pl umieściłam już przepis w którym wykorzystałam tę przystawkę. Była to pierś z kurczaka panierowana w zmielonych ziarnach jałowca. Jeśli jesteście ciekawi tego przepisu, to zajrzyjcie TUTAJ. Ilości składników są intuicyjne, uzależnione głównie wg potrzeb i smaku. A teraz zapraszam Was na szczegóły przepisu oraz na Film z mojej kuchni.
![]() |
![]() |
![]() |
Umyte ziemniaki pokrójcie na ósemki. Nie obierajcie ich z łupin. Na patelnię dodajcie olej oraz sól morską. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie ziemniaki i przykryjcie je pokrywką (1). Ziemniaki muszą się smażyć na średnim ogniu, aby sią nie przypaliły. W tzw. między czasie obróćcie ziemniaki na drugą stronę. W połowie smażenia dodajcie obrane z łupin szalotki ( również pokrojone w ósemki), tymianek oraz pieprz (2) (3). Ponownie patelnie przykryjcie pokrywką. Smażcie do momentu kiedy ziemniaki będą miękki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję