Jest bardzo zadowolona z nowego przepisu na dynię. Zapewne zaskoczy Was połączenie ryby z dynią, ale zapewniam Was, że jest bardzo pysznie. Dorsza obtoczyłam w mące i usmażyłam go na złoto. Waszą uwagę chciałbym zwrócić na mus dyniowy.
Mus z dyni powstał z bardzo prostych składników, rzekłabym nawet, że to są podstawowe składniki, którymi są min: dynia, ziemniaki i duszona cebula. Gładki mus został uperfumowany gałką muszkatołową. Tak przygotowany mus z dyni jest przesmaczny, i oprócz tego, że można go łychami jeść, taki mus można komponować z wieloma składnikami.
Smażonego dorsza z musem z dyni podałam z groszkiem. Przepis na całą kompozycję jest prościutki, za to wrażenia z konsumpcji są niesamowite. Wypróbujcie przepis. Napiszcie czy głaskaliście się po brzuszku. Zapraszam na szczegóły tego pięknego przepisu. Ilości składników podane w przepisie są orientacyjne- kierujcie się swoim smakiem.
Przygotowanie musu z dyni: pracę rozpocznijcie od dyni. Dynię musicie ugotować lub upiec do miękkości. Poniżej, w dziale Porady Tapenda, znajdziecie wszystkie szczegóły dot. przygotowania dyni. Ziemniaki obierzcie z łupin i ugotujcie je w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Obraną z łupin cebulę, pokrojoną w kostkę duście do miękkości na kilku łyżkach oleju (1). Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski (2). Dodajcie mięciutką dynię (3)
oraz duszoną cebulę (4). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5) (6).
Pamiętajcie również o szczypcie gałki muszkatołowej (7). Całość zmiksujcie na gładki mus przy pomocy blendera (8). Filety z dorsza pokrójcie na mniejsze kawałki, obtoczcie je w mące i usmażcie na gorącym oleju. Do smaku dodajcie sól i pieprz (9). Usmażonego dorsza podawajcie z musem. Jako przystawkę polecam również groszek.
Przygotowanie groszku: cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę. Na patelnię dodajcie olej oraz cebulę Duście cebulę do miękkości. Teraz dodajcie konserwowany groszek bez zalewy, w której groszek się konserwował, sól oraz czarny mielony pieprz do smaku. Dla aromatu dodajcie wino. Gotujcie całość przez moment, tak aby groszek stał się ciepły.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję