![]() |
Proponuję Wam przepis na smażonego dorsza, który charakteryzuje się tym, że jest najłatwiejszy z możliwych, najszybszy z możliwych, bardzo smaczny i wykonywany od razu z malutką przystaweczką w postaci pomidorów koktajlowych. Jako dużą przystawkę uzupełniającą, proponuję Wam na przykład ziemniaki. Wiele przepisów na ziemniaki w postaci przystawek znajdziecie na stronie Tapenda. Jedną z możliwości, aby te przepisy znaleźć jest wybranie w menu głównym pozycji Składniki następnie musicie wyszukać ziemniaki i wczytać wszystkie przepisy zawierające w składzie ten produkt. Ja tym raz skonsumowałam dorsza przygotowanego w tej postaci z górą sałaty okraszonej ostrym dressingiem składającym się tylko z octu winnego, oliwy i soli. Dla mnie bomba. Kolację zrobiłam w 15 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Czynności przygotowawcze przepisu składają się z obrania z łupin i przekrojenia ząbka czosnku wzdłuż (1), umycia i przekrojenia na pół słodkich pomidorków koktajlowych lub daktylowych (2) oraz obtoczenia w mące kawałków filetów z dorsza (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Od tego czasu gotowanie przebiega w sposób ekspresowy. Dodajcie na patelnię oliwę (4), gałązkę rozmarynu (5) i czosnek (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy oliwa będzie już ciepła dodajcie pomidory (7). Po około 1-2 minutach dodajcie przygotowane filety rybne (8) (9). Pamiętajcie, aby nadmiar maki usunąć z filetów.
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sól (10) oraz pieprz (11). Usmażcie dorsza z obu stron, co zajmie wam zaledwie kilka minut (12). Usmażoną rybę wyłóżcie na talerz, polejcie aromatyczną oliwą i dodajcie pomidory. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję