Z cyklu tradycyjny kurczak, zapraszam na przepis na smażonego kurczaka z cebulą. W moim przypadku tradycyjny kurczak, taki domowy, oznacza również, że musiałam koniecznie użyć majeranku. Gdybym zastąpiła majeranek na przykład tymiankiem, to już by było mniej tradycyjnie. Osoby bardziej niż pełnoletnie wiedzą, że kiedyś majeranek rządził w kuchni niepodzielnie. Kurczaka smażę również tradycyjnie. Na patelnię dodaję olej oraz masło. Masło oprócz smaku powoduje, że kurczak ładnie się rumieni. Podczas pierwszego etapu przygotowywania dania, czyli podczas smażenia, skórka kurczaka skutecznie się wytapia. W drugim etapie dodaję płyn w postaci wody, ale dla aromatu chętnie mieszam wodę z białym winem. Zaraz po dodaniu płynu, tak do około 1/4 wysokości mięsa, dodaję cebulę pokrojoną w piórka. Całość przykrywam i duszę. W tym czasie zarówno mięso jak i cebula się dogotowują. Wartością dodaną do smażonego kurczaka jest sos powstały z mieszaniny tłuszczu, wody, wina oraz soków z mięsa. Sos w zależności od gustu możecie odparować do postaci czystego i aromatycznego tłuszczu lub pozostawić w postaci brązowego sosu. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
Smażony kurczak nie wymaga wielu zabiegów. Oczywistością jest, trzeba rzucić okiem na skórkę, aby upewnić się, że jest dobrze oczyszczona. Następnie kurczaka umyjcie pod bieżącą zimną wodą i go osuszcie. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w piórka (1). Następnie elementy kurczaka oprószcie solą- polecam jak zawsze sól morską (2). Każdy kawałek natrzyjcie również sproszkowaną słodką papryką, która nada mięsu ładny kolor (3).
Dla aromatu - kurczaka oprószcie mielonym pieprzem (4) i dodajcie suszony majeranek (5). Na patelnię dodajcie olej oraz masło (6).
Kiedy tłuszcz będzie gorący dodajcie elementy kurczaka (7). Teraz musicie kurczaka smażyć przez kilka minut na dość ostrym ogniu. W tym czasie obracajcie kurczaka na wszystkie strony, tak aby skórka się równomiernie zarumieniła (8). Następnie dodajcie cześć wody lub wodę zmieszaną z białym wytrawnym winem (9).
Dodajcie również przygotowaną wcześniej cebulę (10) (11). Całość przykryjcie pokrywką i duście przez 30 minut (12). W tym czasie mięso również obracajcie i w razie potrzeby dodajcie resztę wody.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do przygotowania przepisu użyłam tylko pałek kurczaka. W ten sam sposób można przygotować wszystkie elementy tuszy kurczaka.