![]() |
Zapraszam na przepis na smażonego łososia w postaci medalionów. Do przygotowania tego przepisu na łososia użyłam ulubionego klasycznego zestawu ziół, zastosowałam proste i powszechnie znane techniki. Smażony łosoś w końcowym efekcie pokrył się lśniącą glazurą. Smak i wygląd dania dostarczył mi wiele satysfakcji. Otrzymałam soczysty glazurowany stek z łososia w aromatycznej cytrynowej salsie, i w dodatku o bardzo ładnej prezencji na talerzu. Każdy kęs łososia mnie zachwycał. Przysłowiową wisienką na torcie były kruche i przesmaczne nasiona czerwonego pieprzu. W głowie "się kręci" po ich przegryzieniu. W subiektywnie rankingu dałam temu przepisowi na łososia maksymalną ilość punktów. Aby przygotować łososia według tego przepisu należy rozpocząć pracę od przygotowania medalionów, które wykonuje się z dzwonków łososia. Dokładne wskazówki, krok po kroku jak wykonać medaliony z łososia można znaleźć na stronie Tapenda TUTAJ. Serdecznie polecam przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Marynaty uwydatniają smak przygotowywanej potrawy, dlatego przed pieczeniem musicie łososia zamarynować. W tym celu wystarczy zrobić bardzo prostą marynatę: wyciśnijcie sok z cytryny (1), dodajcie do niego oliwę (2) i mielony pieprz (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również zioła: rozmaryn, tymianek (4) i szałwię (5), czerwony pieprz (6). Wszystkie składniki wymieszajcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Na dno naczynia, w którym będzie marynowany łosoś dodajcie połowę ilości przygotowanej marynaty (7). Medaliony łososia oprószcie solą (8) i włóżcie do marynaty (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie drugą połowę marynaty, polewając nim medaliony łososia (10). Medaliony wóżcie do lodówki na 30 minut. W marynacie jest sporo soku z cytryny, powierzchnia medalionów została też wcześniej posypana solą. Te związki spowodują ścięcie się białka na powierzchni steków i zamknięcie się porów. Smażenie i duszenie. Wykorzystamy marynatę, w której marynował się łosoś. Kilka łyżek marynaty dodajcie na patelnię (11). Dodajcie też trochę oliwy (12) i poczekajcie, aż część marynaty odparuje.
|
![]() |
![]() |
Następnie przesmażcie łososia z obu stron na mocnym ogniu, tak aby powierzchnia stała się lekko brązowa (13) (14). Następnie dodawajcie stopniowo po kilka łyżek marynaty i duście medaliony z łososia do momentu, kiedy w środku nie będą już surowe, wtedy zredukujcie sos, aby na patelni pozostała tylko aromatyczna cytrynowo- ziołowa oliwa i medaliony łososia (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli medaliony są bardzo wysokie, będą potrzebowały więcej czasu i płynu aby się dobrze ugotować. Aby sos nie był ani zbyt słony, ani zbyt kwaśny możecie do duszenia łososia dodawać zarówno marynatę oraz wodę.