PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Smażony łosoś w postaci medalionów

Smażony łosoś w postaci medalionów
Trudność wykonania Poziom trudności: trudne
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Bakłażan z grilla z czosnkiem i pietruszką

Zapraszam na przepis na smażonego łososia w postaci medalionów. Do przygotowania tego przepisu na łososia użyłam ulubionego klasycznego zestawu ziół, zastosowałam proste i powszechnie znane techniki. Smażony łosoś w końcowym efekcie pokrył się lśniącą glazurą. Smak i wygląd dania dostarczył mi wiele satysfakcji. Otrzymałam soczysty glazurowany stek z łososia w aromatycznej cytrynowej salsie, i w dodatku o bardzo ładnej prezencji na talerzu. Każdy kęs łososia mnie zachwycał. Przysłowiową wisienką na torcie były kruche i przesmaczne nasiona czerwonego pieprzu. W głowie "się kręci" po ich przegryzieniu. W subiektywnie rankingu dałam temu przepisowi na łososia maksymalną ilość punktów. Aby przygotować łososia według tego przepisu należy rozpocząć pracę od przygotowania medalionów, które wykonuje się z dzwonków łososia. Dokładne wskazówki, krok po kroku jak wykonać medaliony z łososia można znaleźć na stronie Tapenda TUTAJ. Serdecznie polecam przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Marynaty uwydatniają smak przygotowywanej potrawy, dlatego przed pieczeniem musicie łososia zamarynować.  W tym celu wystarczy zrobić bardzo prostą marynatę: wyciśnijcie sok z cytryny (1), dodajcie do niego oliwę (2) i mielony pieprz (3).

Dodajcie również zioła: rozmaryn, tymianek (4) i szałwię (5), czerwony pieprz (6). Wszystkie składniki wymieszajcie.

Na dno naczynia, w którym będzie marynowany łosoś dodajcie połowę ilości przygotowanej marynaty (7). Medaliony łososia oprószcie solą (8) i włóżcie do marynaty (9).

Dodajcie drugą połowę marynaty, polewając nim medaliony łososia (10). Medaliony wóżcie do lodówki na 30 minut. W marynacie jest sporo soku z cytryny, powierzchnia medalionów została też wcześniej posypana solą. Te związki spowodują ścięcie się białka na powierzchni steków i zamknięcie się porów. Smażenie i duszenie. Wykorzystamy marynatę, w której marynował się łosoś. Kilka łyżek marynaty dodajcie na patelnię (11). Dodajcie też trochę oliwy (12) i poczekajcie, aż część marynaty odparuje.

Następnie przesmażcie łososia z obu stron na mocnym ogniu, tak aby powierzchnia stała się lekko brązowa (13) (14). Następnie dodawajcie stopniowo po kilka łyżek marynaty i duście medaliony z łososia do momentu, kiedy w środku nie będą już surowe, wtedy zredukujcie sos, aby na patelni pozostała tylko aromatyczna cytrynowo- ziołowa oliwa i medaliony łososia (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli medaliony są bardzo wysokie, będą potrzebowały więcej czasu i płynu aby się dobrze ugotować. Aby sos nie był ani zbyt słony, ani zbyt kwaśny możecie do duszenia łososia dodawać zarówno marynatę oraz wodę.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE