PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-08

Smażony łosoś z oliwkami i kaparami

Smażony łosoś
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Tiramisu w pucharkach z Amaretti

Jeśli mi zaufacie to będziecie się głaskać po brzuszkach i przepis wejdzie do waszego stałego menu. Na pierwszy rzut oka oliwki pasują do ryby tak jak pięść do oka, ale zrobimy tak, aby zaczęły pasować. Zacznijmy zatem od sosu. Podstawą sosu jest oliwa która jest zaaromatyzowana przez plasterki czosnku. Ten proces wymaga troszeczkę cierpliwości. Temperatura nie może być zbyt wysoka- czosnek musi powoli się smażyć- zobaczycie w finale jak się Wam ta cierpliwość opłaci. Kiedy czosnek stanie się miękki i lekko złoty, zajmie Wam to około 5 minut, wtedy dodaje się oliwki i kapary oraz bazylię i kontynuuje się baaaardzo wolne smażenie przez około następnych 5 minut. W tym czasie aromaty tak się przegryzą, że ostatecznie nie będziecie w stanie powiedzieć co jecie. To nie wszystko. Na części zaaromatyzowanej oliwy należy usmażyć łososia. Najlepiej jeśli uda się Wam to zrobić tak, że łosoś w środku będzie ciepły, ale lekko surowy. Trudno powiedzieć ile czasu zajmuje takie smażenie. Wszystko zależy od wielkości kawałków ryby. Trzeba po prostu próbować. W przypadku mojego łososia proces smażenia zajął mi około 7 minut. gotowego łososia należy podać z aromatycznym sosem. Ja dodatkowo podałam jeszcze aromatyzowane rozmarynem ziemniakami. Przepis znajdziecie TUTAJ. A teraz zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu, proponuję rozpocząć od obrania ząbków czosnku i pokrojenia ich na plasterki (1). Oliwki czarne i zielone również pokrójcie na plasterki (2). Liście świeżej bazylii poszatkujcie (3).

Na patelnię dodajcie oliwę (4). Jeśli lubicie wyraziste smaki dodajcie również odrobinę pikantnej oliwy lub płatki papryki (5). Teraz dodajcie czosnek oraz sól, najlepiej morską. Minerały zawarte w soli morskiej naprawdę robią różnicę w smaku dania. Teraz cierpliwie smażcie czosnek (6),

Kiedy czosnek będzie już się ładnie prezentować dodajcie oliwki (7), kapary (8), oraz poszatkowaną bazylię (9).
Kontynuujcie smażenie przez kilka minut. Spróbujcie, czy sos nie jest zbyt bardzo słony lub niedosolony. W pierwszym przypadku dodajcie oliwy. Gotowy sos przełóżcie do czystej patelni. Z kolei na patelni na której wykonywaliście sos, pozostawcie trochę aromatycznej oliwy. Na niej należy usmażyć łososia.

Na gorącą aromatyczną oliwę dodajcie filety łososia (10). Smażcie łososia najpierw skórą do dołu. Do smaku dodajcie sól (11). W połowie smażenia obróćcie łososia. Obsmażcie również boki (12). Teraz przygotowany wcześniej sos podgrzejcie przez kilka sekund i polejcie nim na talerzu gotową rybę.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE