PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-21

Smażony łosoś z ziemniakami i sałatą

Smażony łosoś z ziemniakami i sałatą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Tiramisu w pucharkach z Amaretti

Proponuję Wam przepis na smażonego łososia podanego z gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz z sałatką podkręconą winegretem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smaczny obiad lub kolację składający się z tych składników będziecie mieć gotowy w około 20 minut. Do przygotowania dania wystarczy ugotować do miękkości ziemniaki i oprószyć je poszatkowanym koperkiem, wypłukać mix sałaty, dodać prosty dressing oraz usmażyć łososia. 
Opowiem Wam jak przygotowuję łososia. Jeśli przygotowuję filety łososia ze skórą to w pierwszym rzędzie zeskrobuję ze skóry łuski. Oszalałabym gdyby łuski “latały” mi po patelni. Jako aromaty używam proste i naturalne składniki. W tym przypadku był to czosnek i tymianek. Ryba musi być soczysta. Łososia trudno jest spierniczyć, ale można go też podkręcić. Podczas smażenia dodaję kapinę białego wina, w ostateczności można dodać również wodę. Polecam tę metodę szczególnie, jeśli smażycie wysokie filety łososia. Dzięki dostarczanym płynom, ryba w środku ładnie dojdzie i nie będzie przypalona na powierzchni. Śmietanę do sałaty możecie dodać od razu po dodaniu winegretu lub dodać w postaci kleksów bezpośrednio przed podaniem. Osobiście, ale tylko ze względów estetycznych, wolę tę drugą metodę. przepis jest intuicyjny. Proporcję składników musicie dobierac według waszego gustu. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ziemniaki
 
 
składniki na sałatę
 
 
składniki na łososia
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od obrania ziemniaków i ich ugotowania. W tym czasie przygotujcie sałatę. Do wypłukanej i odwirowanej z wody ssałaty dodajcie dresing (1). Wystarczy do oleju lub oliwy dodać ocet, sól, pieprz i całość wymieszać energicznie łyżeczką, aby powstała emulsja. Dressing dodajcie do sałaty bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym wypadku liście sałaty szybko stracą świeżość. Teraz możecie dodać również śmietanę lub dodać ją bezpośrednio na talerzu. Smażenie łososia: na patelnię dodajcie tłuszcz, czosnek oraz sól (2) (3). Osolenie tłuszczu na patelni to bardzo dobry patent. Smaki się przekonacie. 

Teraz dodajcie oczyszczone i osuszone filety łososia (4). Do smaku dodajcie pieprz i tymianek świeży lub mrożony (5) (6). Nie polecam suszonego. Smażcie łososia z każdej strony.

Dodajcie kapinkę wina lub wody i cały czas miejcie łososia na oku (7) (8). Jeśli zdejmiecie z łososia skórę, która nota bene odchodzi teraz bez problemu, będziecie mogli również pokryć apetycznym sosikiem również i tę zapomnianą powierzchnię łososia (9). Usmażonego łososia podawajcie z ziemniakami z koperkiem oraz dobrze doprawioną sałatą. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast śmietany możecie użyć jogurtu.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE