Proponuję Wam przepis na smażonego łososia podanego z gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz z sałatką podkręconą winegretem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smaczny obiad lub kolację składający się z tych składników będziecie mieć gotowy w około 20 minut. Do przygotowania dania wystarczy ugotować do miękkości ziemniaki i oprószyć je poszatkowanym koperkiem, wypłukać mix sałaty, dodać prosty dressing oraz usmażyć łososia.
Opowiem Wam jak przygotowuję łososia. Jeśli przygotowuję filety łososia ze skórą to w pierwszym rzędzie zeskrobuję ze skóry łuski. Oszalałabym gdyby łuski “latały” mi po patelni. Jako aromaty używam proste i naturalne składniki. W tym przypadku był to czosnek i tymianek. Ryba musi być soczysta. Łososia trudno jest spierniczyć, ale można go też podkręcić. Podczas smażenia dodaję kapinę białego wina, w ostateczności można dodać również wodę. Polecam tę metodę szczególnie, jeśli smażycie wysokie filety łososia. Dzięki dostarczanym płynom, ryba w środku ładnie dojdzie i nie będzie przypalona na powierzchni. Śmietanę do sałaty możecie dodać od razu po dodaniu winegretu lub dodać w postaci kleksów bezpośrednio przed podaniem. Osobiście, ale tylko ze względów estetycznych, wolę tę drugą metodę. przepis jest intuicyjny. Proporcję składników musicie dobierac według waszego gustu. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Pracę proponuję rozpocząć od obrania ziemniaków i ich ugotowania. W tym czasie przygotujcie sałatę. Do wypłukanej i odwirowanej z wody ssałaty dodajcie dresing (1). Wystarczy do oleju lub oliwy dodać ocet, sól, pieprz i całość wymieszać energicznie łyżeczką, aby powstała emulsja. Dressing dodajcie do sałaty bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym wypadku liście sałaty szybko stracą świeżość. Teraz możecie dodać również śmietanę lub dodać ją bezpośrednio na talerzu. Smażenie łososia: na patelnię dodajcie tłuszcz, czosnek oraz sól (2) (3). Osolenie tłuszczu na patelni to bardzo dobry patent. Smaki się przekonacie.
Teraz dodajcie oczyszczone i osuszone filety łososia (4). Do smaku dodajcie pieprz i tymianek świeży lub mrożony (5) (6). Nie polecam suszonego. Smażcie łososia z każdej strony.
Dodajcie kapinkę wina lub wody i cały czas miejcie łososia na oku (7) (8). Jeśli zdejmiecie z łososia skórę, która nota bene odchodzi teraz bez problemu, będziecie mogli również pokryć apetycznym sosikiem również i tę zapomnianą powierzchnię łososia (9). Usmażonego łososia podawajcie z ziemniakami z koperkiem oraz dobrze doprawioną sałatą.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast śmietany możecie użyć jogurtu.