PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-06

Smażony mintaj w sosie z groszkiem i cebulą

Smażony mintaj w sosie z groszkiem i cebulą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Brownie z kremem brzoskwiniowym

Proponuję łatwy przepis na obiad, który przygotujecie w przysłowiowym oka mgnieniu- smażony mintaj w sosie z groszkiem i cebulą.
Przepis składa się z niewielu składników i z pełną odpowiedzialnością mogę napisać, że rezultat ostateczny jest zjawiskowy i sądzę, że przypadnie Wam do gustu. Do przygotowania dania użyłam min. filety mintaja, groszek konserwowany oraz cebulę. Bardzo ważnym jest, aby cebula w tym przepisie była mięciutka, dlatego trzeba ją dusić z właściwą atencją. Niewątpliwie w tym procesie pomoże dodanie wody, z kolei smak sosu podkręci kapinka białego wina. Na koniec tylko odrobina soli i pieprzu, a sos odwdzięczy się Wam smakiem na którego tle aromatyczne kawałeczki soczystego mintaja wybrzmią całym swoim jestestwem. Oceniam, że przygotowanie bardzo smakowitego posiłku zajmie Wam nie więcej niż 15 minut. Bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na mintaja.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: obraną z łupin cebulę pokrójcie w plastry (1). Na patelnię dodajcie cebulę oraz oliwę (2). Kiedy całość zrobi się gorąca, dodajcie białe wino (3)

oraz wodę (4). Ilość płynów musi być niewielka- do wysokości 1/3 wsadu. Uzupełniajcie wodę za każdym razem kiedy ta się wygotuje. Duście cebulę do miękkości. Teraz dodajcie groszek konserwowany odsączony z zalewy (5). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (6).

W tzw. międzyczasie przygotujcie mintaja. Jeśli używacie mrożonych filetów, starannie odciśnijcie z filetów wodę. Rybę pokrójcie na kawałki i obtoczcie mintaja w mące (7) (8). Na osobnej patelni rozgrzejcie mocno tłuszcz (9).

Dodajcie przygotowane kawałki mintaja i usmażcie je na złoto z obu stron. Będzie pryskać. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (10) (11) (12). Usmażone kawałki mintaja podajcie z przygotowanym sosem. Gotowe laugh

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Aby sprawdzić czy tłuszcz jest rozgrzany do właściwej temperatury wystarczy zrobić test patyczka. Wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków włóżcie do tłuszczu. Jeśli wokół patyczka pojawią się bąbelki oznacza to, że można rozpocząć smażenie.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE