PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Soczewica w sosie pomidorowym

Soczewica w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 10
 
Przeczytaj również: Gnocchi ziemniaczane

Proponuję przepis na soczewicę w postaci wyjątkowej, bo okolicznościowej na Nowy Rok. Opowiem Wam na czym ta wyjątkowość polega. Każde ziarenko soczewicy symbolizuje złotego dukata. Czym więcej soczewicy znajduje się na talerzu i czym więcej ziarenek zostanie skonsumowane tym szansa na powodzenie w całym Nowym Roku proporcjonalnie się zwiększa. A skoro o pomyślności i bogactwie mowa i jeśli ma się nam powodzić to najlepiej nie jak sąsiadowi tylko od razu jak królowi. Zatem należy do przepisu na soczewicę dołożyć dostojnej królewskiej purpury najlepiej w postaci pomidorów. Jeszcze kapinka oliwy w kolorze królewskiego złota, cebula, czosnek i powodzenie już puka do drzwi, tylko....   Królewskie danie, zapewniające pomyślność, powinno się spożywać w królewskim anturażu. Nie będę kręcić i powiem wprost- wszystkie Damy w pierwszą noc Nowego Roku przyodziewają się w czerwoną bieliznę, którą Panowie nabywają i dostarczają w specjalnym na tą okazję pudełku owinietym złotą lub czerwoną kokardą. Danie z soczewicy w sosie pomidorowym powinno popijać się kieliszkiem złotego i zimnego "spumante". To jest włoski patent na pomyślność na Nowy Rok. Zatem dużo soczewicy wszystkim życzę. Ziarno soczewicy, pikantne same w sobie będzie Wam smakować. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Noworoczne danie z soczewicy jest bardzo proste w przygotowaniu. Wymaga ono tylko kilku zabiegów. Rozpocznijcie od pokrojenia w kostkę cebuli (1) i czosnku (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3) 

oraz czosnek i pomidory (4). Wolniutko wszystko przesmażcie. Następnie dodajcie pomidory z puszki (5) i wodę (6). Wcześniej pomidory zmiksowałam przy pomocy blendera.

Dodajcie również sos w którym konserwowana była w puszce soczewica (7), sól oraz pieprz do smaku (8). Teraz nie pozostaje Wam nic innego, jak cierpliwie gotować sos przez ok. 20 minut lub do momentu kiedy sos się zredukuje, stanie się gęsty i błyszczący. Wtedy dodajcie soczewicę konserwowaną, która nie wymaga już gotowania tylko jej podgrzania (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE