![]() |
Zapraszam Was na przepis na bardzo soczystego łososia z patelni. Z dzwonków łososia przygotowałam medaliony obwiązane sznureczkiem. Oprócz tego że łosoś w takiej postaci prezentuje się naprawdę bardzo uroczo, to również po usmażeniu pozostaje on jędrny i soczysty.
Przygotowanie łososia na patelni jest bardzo łatwe. Wystarczy na patelnię dodać oliwę i usmażyć łososia z każdej strony. Jeśli medalion łososia jest wysoki, polecam w czasie smażenia podlać leciutko łososia wodą lub białym winem. Łososia podałam w sosie pomidorowym, również bardzo prostym i świeżym w smaku. Dodadatek smakowy to bardzo duże zielone oliwki. Do smażonego łososia i sosu pomidorowego przygotowałam również krótko smażone ziemniaki, tym razem z dodatkiem majeranku. W czasie wolnym zerknijcie jak takie ziemniaki zobić. Przygotowanie łososia z patelni wraz z dodatkami zajmie Wam nie więcej niż 20- 30 minut. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie przepisu na łososia z patelni proponuje rozpocząć od sosu. Szalotkę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i dodajcie na patelnię wraz z oliwą (1). Szalotkę krótko duście, w międzyczasie dodajcie gałązkę rozmarynu (2). Teraz dodajcie pomidory konserwowane zmiksowane przy pomocy blendera (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Sos gotujcie do momentu kiedy się zredukuje i stanie się błyszczący od oliwy. Do smaku doprawcie go solą i pieprzem (4) (5) Na koniec dodajcie oliwki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Zerknijcie również na instrukcję jak przygotować medaliony z łososia. Przygotowane medaliony połóżcie na rozgrzaną oliwę (7). Do smaku dodajcie sól i pieprz (8) (9). Podczas smażenia w razie potrzeby dodajcie kapinkę wody lub białego wina. Usmażonego łososia podawajcie z przygotowanym sosem i ziemniakami jeśli wybierzecie oczywiście ten rodzaj przystawki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję