PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-09

Sola z grilla

Sola z grilla
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Krewetki i kalmary z grilla

Jeżeli będziecie mieli okazje nabyć świeżą solę i w dodatku zdarzy się to w sezonie na grilla, nie zawahajcie się aby wykorzystać ten przepis. Opowiem Wam co otrzymacie. Otóż zwieńczeniem waszej pracy będą delikatne filety soli w delikatnej aromatyzowanej panierce, które skropicie sokiem z cytryny i rozpłyniecie się w błogostanie po ich skonsumowaniu. Mam nadzieję, że ta boska perspektywa skutecznie przesłoni pewną złożoność działań przygotowawczych, które dzięki instrukcjom, które znajdują się poniżej okażą się łatwiutkie jak przysłowiowa buka z masłem laugh Jeśli mnie przydarzyłoby się nabyć świeżą solę w sezonie na grilla, z pewnością nie zawahałabym się wykorzystania tego przepisu oraz przygotowania również TEGO przepisu. Do obu tych przepisów dodałbym jeszcze butelkę białego wina, takiego mocno schłodzonego, rozmarzyłam się …. 

•Składniki•

 
Składniki na panierkę
 
 
Składnik główny
 
 

•Przygotowanie•

Na początku, jeśli ryba nie została wcześniej oczyszczona, musicie przeprowadzić tę operację. Brzuch soli możecie zlokalizować palcem. Ta strona która jest miękka, to brzuch. Wykonajcie 2 prostopadłe nacięcia i oczyśćcie rybę (1). Teraz wykonajcie nacięcie skóry przy ogonie, po białej stronie (2). Do przytrzymania ryby użyjcie 2 papierowych ręczników (3).  

Jedną ręką przytrzymajcie rybę za ogon, drugą ręką zedrzyjcie z niej skórę (4) (5). Możecie również odciąć głowę. Przygotowanie soli na grilla nie wymaga na już innych operacji filetowania. Przygotowanie panierki: do miseczki wsypcie tartą bułkę i dodajcie natkę pietruszki świeżej lub mrożonej (6)

Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (7) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (8). Wszystkie składniki połączcie oliwą w takiej ilości, aby bułka miała konsystencje piasku (9).  

Obłóżcie panierką solę po stronie z której została zdarta z niej skóra (10). Połóżcie rybę na grilla lub na patelnie do grillowania, najpierw stroną na której nie ma panierki (11). Po około 2-4 minutach, w zależności od wielkości ryby, obróćcie solę na drugą stronę (12). Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Podczas konsumpcji grillowanej soli musicie wykorzystać jeszcze jedną swoją umiejętność czyli filetownie gotowej ryby. Instrukcja jak sprawnie przeprowadzić filetowanie ryby na talerzu znajduje się TUTAJ

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE