![]() |
Jeżeli będziecie mieli okazje nabyć świeżą solę i w dodatku zdarzy się to w sezonie na grilla, nie zawahajcie się aby wykorzystać ten przepis. Opowiem Wam co otrzymacie. Otóż zwieńczeniem waszej pracy będą delikatne filety soli w delikatnej aromatyzowanej panierce, które skropicie sokiem z cytryny i rozpłyniecie się w błogostanie po ich skonsumowaniu. Mam nadzieję, że ta boska perspektywa skutecznie przesłoni pewną złożoność działań przygotowawczych, które dzięki instrukcjom, które znajdują się poniżej okażą się łatwiutkie jak przysłowiowa buka z masłem Jeśli mnie przydarzyłoby się nabyć świeżą solę w sezonie na grilla, z pewnością nie zawahałabym się wykorzystania tego przepisu oraz przygotowania również TEGO przepisu. Do obu tych przepisów dodałbym jeszcze butelkę białego wina, takiego mocno schłodzonego, rozmarzyłam się ….
![]() |
![]() |
![]() |
Na początku, jeśli ryba nie została wcześniej oczyszczona, musicie przeprowadzić tę operację. Brzuch soli możecie zlokalizować palcem. Ta strona która jest miękka, to brzuch. Wykonajcie 2 prostopadłe nacięcia i oczyśćcie rybę (1). Teraz wykonajcie nacięcie skóry przy ogonie, po białej stronie (2). Do przytrzymania ryby użyjcie 2 papierowych ręczników (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Jedną ręką przytrzymajcie rybę za ogon, drugą ręką zedrzyjcie z niej skórę (4) (5). Możecie również odciąć głowę. Przygotowanie soli na grilla nie wymaga na już innych operacji filetowania. Przygotowanie panierki: do miseczki wsypcie tartą bułkę i dodajcie natkę pietruszki świeżej lub mrożonej (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sól oraz mielony pieprz (7) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (8). Wszystkie składniki połączcie oliwą w takiej ilości, aby bułka miała konsystencje piasku (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Obłóżcie panierką solę po stronie z której została zdarta z niej skóra (10). Połóżcie rybę na grilla lub na patelnie do grillowania, najpierw stroną na której nie ma panierki (11). Po około 2-4 minutach, w zależności od wielkości ryby, obróćcie solę na drugą stronę (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Podczas konsumpcji grillowanej soli musicie wykorzystać jeszcze jedną swoją umiejętność czyli filetownie gotowej ryby. Instrukcja jak sprawnie przeprowadzić filetowanie ryby na talerzu znajduje się TUTAJ