![]() |
Sos aioli to sos konsystencji majonezu pochodzący z Południa Europy. Najprostszy sos aioli zasadniczo składa się 5 składników czyli: oliwy lub oleju, jajek, czosnku, soku z cytryny i soli. Kto jednak zabroni nam dodać ciut tego i owego, aby sos za każdym razem był inny. Ja dodałam natkę zielonej pietruszki, dzięki której sos nabrał seledynowej barwy oraz sos wzmocniłam w smaku kapinką octu winnego. Zobaczcie TUTAJ jak wykorzystałam gotowy sos aioli.
Jeśli macie ochotę na inne smaczki- nie ma problemu- proponuję na przykład dodać wędzoną paprykę w proszku. A co powiecie na dodatek pasty truflowej ? Wielbicieli ryb zapewne zachwyci aromat anchois. Sądzę również, że dodatek tuńczyka z puszki do gotowego sosu aioli zrobi naprawdę furorę na niejednym stole. Sos aioli można wykonać naprawdę w 5 minut. Wystarczy użyć blendera z końcówką o zaskakującej nazwie „ stopa miksująca” Zobaczycie ją poniżej na wizualizacjach. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do wysokiego pojemnika, zazwyczaj będącego w komplecie z benderem, wybijcie całe jajko (1). Jajko oraz wszystkie pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Teraz dodajcie olej i oliwę (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Ponieważ moja oliwa jest mocno aromatyczna w smaku, zdecydowałam się na jej zmieszanie z olejem w +/- równych proporcjach (4). Teraz dodajcie obrany z łupin i pokrojony na mniejsze kawałeczki ząbek czosnku (5) oraz łyżkę octu winnego (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie również sok z cytryny (7) oraz sól (8). Jeśli w smaku sos wyda się Wam mało słony czy w inny sposób nie doprawiony, zawsze można dodać więcej określonego składnika, zatem na początku polecałabym ostrożnie dozować ilości. Na koniec, jeśli macie ochotę, dodajcie natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie sosu aioli: patent na wykonanie sosu aioli jest zaskakująco prosty. Wystarczy stopę miksującą blendera oprzeć na dnie pojemnika w którym znajdują się wszystkie składniki i włączyć obroty blendera. Proces emulgacji rozpocznie się od dołu i będzie postępować ku górze w miarę kontynuowania procesu ubijania (10) (11) (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Jak zapewne zauważycie, stopa miksująca mocno przywrze do dna pojemnika, zatem aby ją podnieść i kontynuować ubijanie, koniecznym jest, aby najpierw zatrzymać obroty blendera. Kiedy zawartość pojemnika stanie się emulsją, oznacza to, że sos aioli jest gotowy (13) (14) (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję