PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Sos pomidorowy do makaronu

Sos pomidorowy do makaronu
Trudność wykonania Poziom trudności:
Czas wykonania Czas przygotowania:
Ilość porcji Ilość porcji:
 
Przeczytaj również: Risotto z serem gorgonzola i groszkiem

Proponuje przepis na sos pomidorowy do makaronu, który będzie z pewnością wszystkim smakować. Przepis nawiązuje do ragu czyli sosu bolońskiego, tyle tylko że do jego wykonania zamiast mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego, użyłam mięsa mielonego drobiowego. Aby przygotować sos pomidorowy do makaronu według tego przepisu należy wykonać bazę warzywną. Użyłam do niej marchewki, selera naciowego, cebuli i czosnku. Wszystkie warzywa udusiłam do miękkości, przesmażyłam mięso drobiowe i na końcu dodałam koncentrat pomidorowy oraz wodę. Sos przykryłam i gotowałam tak długo, aż sos stał się aromatyczny i błyszczący. Gotowy sos pomidorowy, jeśli nie zostanie od razu zużyty, dzielę na porcję, wkładam do pudełek i zamrażam. Używamy go wtedy kiedy mamy na niego ochotę, dodając go do spaghetti, tagliatelle lub innego makaronu. Bardzo polecam mój sos pomidorowy.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wszystkie warzywa pokrójcie w drobną kostkę (1). Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie pokrojone warzywa (2). Przesmażcie warzywa przez kilka minut, aż staną się miękkie (3).

Teraz dodajcie do warzyw rozdrobnione drobiowe mięso mielone (4) (5). Po chwili dodajcie wino i poczekajcie aż odparuje (6).

Następnie dodajcie pomidory (7), koncentrat pomidorowy (8) oraz 250 ml wody (9).

Całość przykryjcie pokrywką (10) i wolno gotujcie przez ok. 1 godzinę, do czasu kiedy sos zrobi się gęsty i błyszczący. Do smaku sos doprawcie solą i pieprzem. Zredukowany sos (11) jest gotowy do zmieszania z ulubionym makaronem (12). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Nadwyżkę sosu podzielcie na porcje i włóżcie do zamrażalnika. Sięgnijcie po sos kiedy przyjdzie Wam ochotą na talerz pysznego makaronu.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE