Proponuje przepis na sos pomidorowy do makaronu, który będzie z pewnością wszystkim smakować. Przepis nawiązuje do ragu czyli sosu bolońskiego, tyle tylko że do jego wykonania zamiast mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego, użyłam mięsa mielonego drobiowego. Aby przygotować sos pomidorowy do makaronu według tego przepisu należy wykonać bazę warzywną. Użyłam do niej marchewki, selera naciowego, cebuli i czosnku. Wszystkie warzywa udusiłam do miękkości, przesmażyłam mięso drobiowe i na końcu dodałam koncentrat pomidorowy oraz wodę. Sos przykryłam i gotowałam tak długo, aż sos stał się aromatyczny i błyszczący. Gotowy sos pomidorowy, jeśli nie zostanie od razu zużyty, dzielę na porcję, wkładam do pudełek i zamrażam. Używamy go wtedy kiedy mamy na niego ochotę, dodając go do spaghetti, tagliatelle lub innego makaronu. Bardzo polecam mój sos pomidorowy.
Wszystkie warzywa pokrójcie w drobną kostkę (1). Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie pokrojone warzywa (2). Przesmażcie warzywa przez kilka minut, aż staną się miękkie (3).
Teraz dodajcie do warzyw rozdrobnione drobiowe mięso mielone (4) (5). Po chwili dodajcie wino i poczekajcie aż odparuje (6).
Następnie dodajcie pomidory (7), koncentrat pomidorowy (8) oraz 250 ml wody (9).
Całość przykryjcie pokrywką (10) i wolno gotujcie przez ok. 1 godzinę, do czasu kiedy sos zrobi się gęsty i błyszczący. Do smaku sos doprawcie solą i pieprzem. Zredukowany sos (11) jest gotowy do zmieszania z ulubionym makaronem (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Nadwyżkę sosu podzielcie na porcje i włóżcie do zamrażalnika. Sięgnijcie po sos kiedy przyjdzie Wam ochotą na talerz pysznego makaronu.