Opowiem Wam o sosie rybnym. Mój sos rybny to taki rybny bigos, co oznacza że wykorzystuję najróżniejsze gatunki ryb. Jako że, w naszym menu ryb jest dość sporo, zdarza się, że pozostają niewykorzystane surowe kawałki, które bez znaczenia na ich wielkość ( mogą to być również skrawki) zamrażam, a kiedy już się ich trochę nazbiera, wtedy gotujemy sos rybny. Jeśli w zamrażalniku znajdują się również resztki mrożonych owoców morza, nie wahamy się ich użyć. Czym większa różnorodność tym sos jest lepszy. Sos rybny, podobnie jak bigos gotujemy od razu w większej ilości na tzw. „ zaś” Gotowy sos dzielimy na porcje, zamrażamy i używamy jako sos do makaronu- wtedy kiedy przyjdzie nam na niego ochota lub po prostu kiedy brak jest czasu na gotowanie.
Do przygotowania sosu używamy pomidorów z konserwowanych. Do gustu przypadła nam nuta tymianku w sosie. Jednak możecie wypróbować inne aromaty, może to być zwyczajny liść laurowy, z pewnością znajdą się również amatorzy nuty rozmarynu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na sos rybny.
Aby wykonać sos rybny wszystkie kawałki ryb pokrójcie w kostkę (1) (2). Usuńcie ewentualne ości. Owoce morza, jeśli używacie, również pokrójcie na mniejsze kawałki (3).
Na patelnię dodajcie oliwę (4) oraz obrany z łupin czosnek (5). Kiedy oliwa będzie już ciepła dodajcie przygotowane wcześniej ryby (6).
Całość przesmażcie przez kilka chwil (7), następnie dodajcie wino (8) i duście w nim ryby przez 2 minuty (9).
Teraz pomidory zmiksujcie w benderze i dodajcie je do ryb (10). Dodajcie również wodę. Całość przykryjcie i wolno gotujcie (11). W międzyczasie dodajcie pieprz do smaku (12)
oraz sól i tymianek (13) (14). Kiedy zawartość patelni zacznie gęstnieć, owoce morza będą miękkie, zredukujcie sos tak, aby stał się gęsty i błyszczący (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję