PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Spaghetti Carbonara z tuńczykiem

Spaghetti Carbonara z tuńczykiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2 porcje
 
Przeczytaj również: Ciasto Wiewiórka

Najpopularniejszą wersją przepisu spaghetti carbonara jest ta wykonywana z boczkiem. Wielbiciele slow food z pewnością jednak pochylą się nad przepysznym przepisem na Spaghetti Carbonara w wersji z tuńczykiem. W ogólności koncepcja obu dań jest podobna, czyli sos wykonuje się na bazie przesmażonej cebuli, niektórzy lubią dodać czosnek, przesmażonej wkładki, makaronu oraz clou przepisu czyli rozbełtanego jajka. Zazwyczaj do przygotowania Carbonary wykorzystuje się makaron spaghetti. Przyjrzyjmy się jednak szczegółom, bo w nich tkwi przysłowiowy diabeł. Przepis na Spaghetti Carbonara z tuńczykiem jest szczególny, tak samo jak składnik podstawowy którym jest kawałek świeżego tuńczyka. Skoro to tuńczyk, skoro jest świeży, to należy go potraktować ze szczególną atencją, tak aby wybrzmiał na talerzu całym swoim jestestwem. Oznacza to jedno trzeba- zapanować nad jajkiem. W momencie, kiedy jajko obklei tuńczyka mówimy: bye bye slow food. Ok. Po tym przydługawym wstępie należy przejść do konkretów. Tym konkretem jest KREM zrobiony na bazie zółtek. Do żółtek należy dodać płyn, który zapobiegnie jego ścięciu oraz wraz z żółtkiem utworzy ciepłą i rozpustną konsystencję do której dodaje się makaron. Jeszcze kilka słów na temat wspomnianych płynów. Pozostawiam tę kwestę własnym gustom-  przepisie użyto zwykłej wody, alternatywą jest słodka śmietana, lekki wywar warzywny lub mix wymienionych składników. Najważniejszym jest to, aby wszystko było dobrze doprawione i aby smakowało, no i żeby jajeczko się nie ścięło i pozostał tylko KREM. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać przepis na spaghetti cabonara z tuńczykiem musicie przygotować bazę, którą stanowi przesmażona na oliwie cebula. W tym celu cebulę musicie obrać z łupin i pokroić na drobną kostkę (1). Świeży filet z tuńczyka pokrójcie na mniejsze kawałki (2). Oddzielcie żółtka od białka (3). Białka w tym przypisie nie będą potrzebne.

Żółtka doprawcie solą (4) i pieprzem (5) i rozbełtajcie je przy pomocy widelca. Na tym etapie musicie do żółtek dodać wspomniane wcześniej płyny, czyli może to być po prostu woda, śmietana lub wywar warzywny (6).

Na patelni rozgrzejcie oliwę (7). Do oliwy dodajcie cebulę i przesmażyć ją tak aby stała się miękka i szklista. Do gotowej cebuli dodajcie kawałki tuńczyka (8). Przesmażcie tuńczyka przez kilka chwil (9). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. 

Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu. Gotowe spaghetti dodajcie do cebuli i tuńczyka (10). Szybciutko dodajcie jeszcze natkę zielonej pietruszki (11) oraz przygotowane wcześniej jajka (12). Całość wymieszajcie i gotujcie przez kilka chwil, tak aby sos był ciepły, ale aby jajka się nie ścięły.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE