Przepis na Spaghetti alla Puttanesca jest jednym z najbardziej popularnych na świecie dań kuchni włoskiej. Przepis na spaghetti z sosem pomidorowym swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim enigmatycznej nazwie pochodzącej od włoskiego słowa " la puttana" czyli terminu jakim określa się kobiety uprawiające najstarszy zawód świata. Ale jaki to ma związek ze spaghetti w pomidorowym sosie ? Plotki są takie, że właściciel jednego z domów publicznych wykorzystując fakt, że danie przygotowuje się bardzo szybko, oferował je klientom swojego biznesu. Według innej plotki panie, aby przyciągnąć oko klientów miały odziewać się w bieliznę w kolorach charakterystycznych dla składników dania, czyli zielony jak pietruszka, czerwony- jak pomidory, ciemno fioletowy- jak oliwki, szarozielony- jak kapary. Inna ciekawa historia, która mnie bardziej przekonuje, związana jest z osobą Sandro Petti. Otóż Pan Sandro w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia musiał przygotować kolację dla swoich przyjaciół. A jako że Sandro mieszkał na wyspie Ischia, która znajduje się na poziomie Neapolu, w swojej lodówce znalazł dojrzałe słodkie pomidory, oliwki, sardele, czosnek, kapary i oregano. Ale jaki to ma związek ze spaghetti z sosem pomidorowym ? W tym przypadku należy sięgnąć do "włoskiej łaciny", w której głodni przyjaciele Sandro mieli rzekomo zwrócić się do gospodarza: "Sandro, jest późno, a my jesteśmy głodni, zrób cokolwiek", przy czym to cokolwiek zostało zastąpione uniwersalnym słowem kluczem, którego odpowiednik występuje również w polskiej łacinie. Zapraszam na przepis.
Ząbki czosnku obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Fileciki anchois pokrójcie na małe kawałeczki lub rozetrzyjcie je przy pomocy widelca (2). Czarne oliwki pokrójcie na plasterki, możecie użyć tez oliwek w całości (3).
Na patelnię dodajcie oliwę i czosnek (4). Czosnek pozostawcie na patelni do końca przygotowywania sosu. Teraz dodajcie serdele (5). Jeśli używacie serdeli konserwowanych w soli bez trudu się one rozpuszczą na patelni (6).
Dodajcie pomidory z puszki (7), płatki chilli (8), kapary (9), sól oraz pieprz do smaku.
Sos gotujcie tak długo, aż stanie się gęsty i błyszczący. Na koniec dodajcie natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (10). Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie je do gotowego sosu (11). Całość wymieszajcie i podawajcie oprószone startym parmezanem (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję