PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Spaghetti alla Puttanesca- Kuchnia włoska

Spaghetti alla Puttanesca
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Malinowa Chmurka

Przepis na Spaghetti alla Puttanesca jest jednym z najbardziej popularnych na świecie dań kuchni włoskiej. Przepis na spaghetti z sosem pomidorowym swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim enigmatycznej nazwie pochodzącej od włoskiego słowa " la puttana" czyli terminu jakim określa się kobiety uprawiające najstarszy zawód świata. Ale jaki to ma związek ze spaghetti w pomidorowym sosie ? Plotki są takie, że właściciel jednego z domów publicznych wykorzystując fakt, że danie przygotowuje się bardzo szybko, oferował je klientom swojego biznesu. Według innej plotki panie, aby przyciągnąć oko klientów miały odziewać się w bieliznę w kolorach charakterystycznych dla składników dania, czyli zielony jak pietruszka, czerwony- jak pomidory, ciemno fioletowy- jak oliwki, szarozielony- jak kapary. Inna ciekawa historia, która mnie bardziej przekonuje, związana jest z osobą Sandro Petti. Otóż Pan Sandro w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia musiał przygotować kolację dla swoich przyjaciół. A jako że Sandro mieszkał na wyspie Ischia, która znajduje się na poziomie Neapolu, w swojej lodówce znalazł dojrzałe słodkie pomidory, oliwki, sardele, czosnek, kapary i oregano. Ale jaki to ma związek ze spaghetti z sosem pomidorowym ? W tym przypadku należy sięgnąć do "włoskiej łaciny", w której głodni przyjaciele Sandro mieli rzekomo zwrócić się do gospodarza: "Sandro, jest późno, a my jesteśmy głodni, zrób cokolwiek", przy czym to cokolwiek zostało zastąpione uniwersalnym słowem kluczem, którego odpowiednik występuje również w polskiej łacinie. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ząbki czosnku obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Fileciki anchois pokrójcie na małe kawałeczki lub rozetrzyjcie je przy pomocy widelca (2). Czarne oliwki pokrójcie na plasterki, możecie użyć tez oliwek w całości (3).

Na patelnię dodajcie oliwę i czosnek (4). Czosnek pozostawcie na patelni do końca przygotowywania sosu. Teraz dodajcie serdele (5). Jeśli używacie serdeli konserwowanych w soli bez trudu się one rozpuszczą na patelni (6).

Dodajcie pomidory z puszki (7), płatki chilli (8), kapary (9), sól oraz pieprz do smaku.

Sos gotujcie tak długo, aż stanie się gęsty i błyszczący. Na koniec dodajcie natkę zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (10). Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie je do gotowego sosu (11). Całość wymieszajcie i podawajcie oprószone startym parmezanem (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE