Spaghetti alla carbonara czyli połączenie długich nitek makaronu, boczku oraz jajek to bardzo smakowite danie i nie znam nikogo, kto by carbonary nie lubił, tym bardziej, że spaghetti alla carbonara można przygotować zgodnie ze swoimi upodobaniami, w tym sensie, że można jajka mniej lub bardziej ściąć. Sposób na skuteczne ścięcie jajka „alla jajecznica” jest oczywisty. Ja w przepisie na spaghetti alla carbonara skupiam się na wersji, którą najbardziej lubię czyli taką w której błyszczący, kremowy i ciepły jajeczny sos otula każda nitkę spaghetti. Są dwa sposoby aby osiągnąć taki rezultat. Pierwszy sposób polega na tym, że bezpośrednio przed dodaniem jajek do spaghetti należy patelnię zdjąć z palnika względnie palnik po prostu wyłączyć. Zmniejszenie temperatury powoduje, że jajka mają małą szansę aby się ściąć. W mojej ocenie nie jest to zła metoda, ale jako że nie daje się jej w ogóle kontrolować dlatego jej nie używam. Drugi sposób, który z kolei używam, polega na dodaniu na patelnię odrobiny wody z gotowania spaghetti. Dzięki tej metodzie mam czas na dokładne połączenie spaghetti z masą jajeczną, jej zredukowanie do takiej konsystencji która mi odpowiada kontrolując przy tym temperaturę dania. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował spaghetti alla carbonara w wersji z kremowym sosem serdecznie mu ja polecam. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1). Boczek pokrójcie również na małe kawałeczki. Jajka wybijcie na talerz i dodajcie mielony pieprz (2) (3)
Następnie jajka rozkłóćcie przy pomocy widelca (4). Na patelnię dodajcie oliwę (5), cebulę (6)
oraz boczek (7). Całość wolno przesmażcie, tak aby boczek się ładnie wytopił i zarumienił z kolei cebula aby się nie przypaliła. Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu. Pamiętajcie, aby zachować odrobinę gorącej wody. Gotowe spaghetti dodajcie na patelnię i połączcie z pozostałymi składnikami (8) (9).
Teraz dodajcie gorącą wodę (10) oraz przygotowane wcześniej jajka (11). Nie wyłączając palnika całość dokładnie wymieszajcie i zredukujcie do pożądanej konsystencji. Spaghetti podawajcie oprószone serem parmezan lub pecorino (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję