![]() |
Spaghetti alla carbonara czyli połączenie długich nitek makaronu, boczku oraz jajek to bardzo smakowite danie i nie znam nikogo, kto by carbonary nie lubił, tym bardziej, że spaghetti alla carbonara można przygotować zgodnie ze swoimi upodobaniami, w tym sensie, że można jajka mniej lub bardziej ściąć. Sposób na skuteczne ścięcie jajka „alla jajecznica” jest oczywisty. Ja w przepisie na spaghetti alla carbonara skupiam się na wersji, którą najbardziej lubię czyli taką w której błyszczący, kremowy i ciepły jajeczny sos otula każda nitkę spaghetti. Są dwa sposoby aby osiągnąć taki rezultat. Pierwszy sposób polega na tym, że bezpośrednio przed dodaniem jajek do spaghetti należy patelnię zdjąć z palnika względnie palnik po prostu wyłączyć. Zmniejszenie temperatury powoduje, że jajka mają małą szansę aby się ściąć. W mojej ocenie nie jest to zła metoda, ale jako że nie daje się jej w ogóle kontrolować dlatego jej nie używam. Drugi sposób, który z kolei używam, polega na dodaniu na patelnię odrobiny wody z gotowania spaghetti. Dzięki tej metodzie mam czas na dokładne połączenie spaghetti z masą jajeczną, jej zredukowanie do takiej konsystencji która mi odpowiada kontrolując przy tym temperaturę dania. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował spaghetti alla carbonara w wersji z kremowym sosem serdecznie mu ja polecam. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1). Boczek pokrójcie również na małe kawałeczki. Jajka wybijcie na talerz i dodajcie mielony pieprz (2) (3)
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie jajka rozkłóćcie przy pomocy widelca (4). Na patelnię dodajcie oliwę (5), cebulę (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz boczek (7). Całość wolno przesmażcie, tak aby boczek się ładnie wytopił i zarumienił z kolei cebula aby się nie przypaliła. Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu. Pamiętajcie, aby zachować odrobinę gorącej wody. Gotowe spaghetti dodajcie na patelnię i połączcie z pozostałymi składnikami (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie gorącą wodę (10) oraz przygotowane wcześniej jajka (11). Nie wyłączając palnika całość dokładnie wymieszajcie i zredukujcie do pożądanej konsystencji. Spaghetti podawajcie oprószone serem parmezan lub pecorino (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję