PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-27

Spaghetti po sycylijsku z bakłażanem

Spaghetti po sycylijsku z bakłażanem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Śledzie w zalewie octowej ze smażoną cebulą

Zapraszam Was na przepis z bardzo dalekiego południa Europy czyli aż z Sycylii. To, jak na Sycylii łączy się składniki i aromaty oraz to że wychodzi im to nader przepysznie jest faktem niezaprzeczalnym. Do przygotowania sosu do spaghetti będzie potrzebny min. bakłażan, żółta papryka, anchois, bazylia, pomidory bez skórki i czarne oliwki. Gotowy sos będzie gęsty, błyszczący i aromatyczny, powstanie coś co można określić jako „warzywne ragu”. Na koniec wystarczy dodać ugotowany makaron i postawić kropkę nad przysłowiowym „i” czyli oprószyć gotowe danie startym serem pecorino. Zamiast pecorino można użyć również parmezanu. Polecam ten sos do makaronu. Sos jest absolutnie fantastyczny i choć jego przygotowanie wymaga poświęcenia trochę czasu, to zapewniam, że nie będzie to czas stracony. Ten kto spróbuje, zapewne już się z przepisem nie rozstanie. Zapraszam na szczegóły przepisu.     

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu proponuję rozpocząć od przygotowania bakłażana. Bakłażana pokrójcie na około 1 cm plastry (1), każdy plaster bakłażana posypcie z obu stron solą i pozostawcie na durszlaku na pół godziny (2). Dzięki soli bakłażan puści sok i dlatego w czasie smażenia na patelni nie wchłonie już dużo tłuszczu. Po wyznaczonym czasie plastry bakłażana umycie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie je papierowym ręcznikiem (3).

Przygotowane plastry bakłażana pokrójcie w kostkę (4). Z papryki usuńcie naziona i pokrójcie ją w paseczki (5). Anchois pokrójcie na małe kawałeczki (6).  

Kapary wyjmijcie z zalewy i je poszatkujcie (7). To samo zróbcie z oliwkami oraz listkami bazylii (8) (9).

Teraz na patelnię dodajcie oliwę oraz obrane z łupin ząbki czosnku (10). Po chwili dodajcie pokrojonego bakłażana (11), przesmażcie go na oliwie przez kilka chwil, a następnie dodajcie pomidory (12).

Całość wolno duście pod przykryciem przez około 10 minut (13). Po tym czasie dodajcie przygotowane filety anchois (14), kapary i bazylię (15)

oraz oliwki (16) i paseczki papryki (17). Ponownie przykryjcie sos pokrywką i gotujcie sos do momentu kiedy papryka stanie się miękka. Zajmie Wam to około 5 minut. Gotowy sos powinien być gęsty i błyszczący od oliwy, zatem w razie potrzeby odparujcie płyny. Na końcu do smaku dodajcie pieprz oraz sól (18). Następnie do gotowego sosu dodajcie ugotowane spaghetti.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE