Wielu z Was wie, a Ci co nie wiedzą to teraz się dowiedzą, że na pokładzie mam obywatela Włoch. Włosi są wierni swojej tradycji kulinarnej- klasyczne przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Sukcesy kuchni włoskiej na świecie umacniają we Włochach przekonanie o ich potędze w branży gastronomicznej. Nawet nie będę próbować polemizować na ten temat, takie są fakty. Podsumowując: strona Tapenda, cudownym zbiegiem okoliczności, może Wam zaprezentować min. oryginalne przepisy kuchni włoskiej. Oprócz popularnych dań, które zna już nawet dziecko z przedszkola, proponuję Wam również dyskretną i oryginalną włoską klasykę spod strzechy. Spaghetti z bułką tartą jest zwyczajnym daniem, bazującym na składnikach, które rodzi ziemia i daje morze. Dzięki globalizacji rynku możemy spróbować spaghetti z bułą tartą kaparami i anchois, z dodatkiem czosnku i pietruszki. Jako że traktujemy o zwyczajnym daniu kwestią pierwszorzędną są składniki. Do przygotowania spaghetti użyłam “bułki tartej”, którą wykonałam z domowego chleba, Nie mam zamiaru Was namawiać na upieczenie chleba a następnie jego przerobienia na okruszki, raczej chodziło mi o podkreślenie roli jakości składników. To tak na okoliczność, gdybym miała wystawić do konkursu na smak moją bułkę tartą przeciwko bułce tartej z supermarketów.
Przepis jest intuicyjny, Ilości składników musicie dobierać według Waszego gustu. Ja podaję jedyne wskazówki.
Zapraszam na szczegóły przepisu.
Nastawcie wodę na spaghetti i przygotujcie 2 patelnie. Do każdej dodajcie oliwę. Proponuję na sos dodać 10 łyżek, do bułki tartej 2 łyżki (1). Do patelni na której przygotujcie posypkę- dodajcie 2 łyżki tartej bułki (2). Usmażcie bułkę na złoto. Do drugiej patelni dodajcie czosnek, anchois (3)
kapary oraz natkę pietruszki (4) (5). Całość duście przez kilka chwil, tak aby sos nabrał aromatu. Do smaku dodajcie pieprz oraz sól. Wyłączcie gaz. Ugotowane spaghetti dodajcie do sosu. Dodajcie złotą bułkę tartą (6). Całość wymieszajcie.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Możecie również dodać do sosu trochę wody od gotowania spaghetti, dodać spaghetti, połączyć makaron z sosem, wodę wygotować i dodać złotą bułkę. Najważniejsze jest to, aby makaron nie był suchy. To takie małe patenciki