Spaghetti z czosnkiem, papryką chili i oliwą to popularne we Włoszech danie. Będąc na wakacjach na półwyspie Apenińskim i chcąc spróbować jak to danie smakuje, należy w menu, na przykład restauracji, wyszukać następującej pozycji: spaghetti aglio, olio e peperoncino. Tak w oryginale nazywa się danie, które również można wykonać z powodzeniem w zaciszu domowej kuchni.
Sos wykonywany jest na bazie oliwy extra vergine, z dodatkiem czosnku i pikantnej papryki chili. Danie jest synonimem prostoty, smaku i ekspresowej włoszczyzny. Choć tytuł w nazwie pomija natkę pietruszki, to prawda jest taka że 99% smakoszy ją dodaje. Inne popularne składniki, które fantastycznie wzbogacają kompozycję to zielone lub czarne oliwki. Przygotowanie dania jest bardzo proste, ale aby gotowanie zakończyło się sukcesem, należy wziąć pod uwagę 2 bardzo ważne czynniki. Przede wszystkim składniki muszą być świeże oraz należy pamiętać o obowiązkowym dodaniu wody. Sos nie zawiera żadnych płynów- to czysta oliwa, co oznacza, że po dodaniu do niej spaghetti uruchomi się natychmiast proces smażenia, a to oznacza w praktyce, że makaron będzie suchy i podpieczony. W tym przepisie dodatek wody to sprawa najwyższej wagi. Woda diametralnie zmienia sytuację na patelni. W końcowej fazie gotowania, woda zostaje oczywiście odparowana.
Aby przygotować sos do spaghetti należy przygotować wszystkie składniki. Tak więc obierzcie z łupin czosnek (1) oraz drobno go pokrójcie (2). Następnie pokrójcie na kawałeczki paprykę (3). Jeśli nie chcecie, aby danie było zbyt ostre, musicie z papryki usunąć ziarna oraz membranę, w której znajduje się kapsaicyna która nadaje papryce ostrość.
Świeżą natkę pietruszki umyjcie i również drobno poszatkujcie (4). Na patelni rozgrzejcie oliwę (5) i dodajcie do niej czosnek (6).
Polecam, aby od razu dodać sól (7). Czosnek musicie delikatnie i wolno smażyć, tak aby się nie przypalił i zaaromatyzował oliwę (8). Dodajcie pokrojoną paprykę (9).
Na samym końcu należy dodać przygotowaną natkę zielonej pietruszki (10). Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie (11). Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu. Zachowajcie około pół szklanki wody, w której gotowały się spaghetti (12).
Ugotowane spaghetti dodajcie do przygotowanego sosu (13) i natychmiast dodajcie gorącą wodę (14). Całość gotujcie przez kilka chwil na ostrym ogniu do całkowitego odparowania wody (15). Gorące danie należy podawać natychmiast.
Smacznego !
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję