![]() |
Proponuję wyśmienity przepis na spaghetti z kurczakiem. Sos do spaghetti został wykonany na bazie wywaru warzywnego, jajek oraz oliwy. Sos posiada kremową konsystencję dzięki której każda nitka spaghetti jest nim dokładnie obtoczona, lśniąca i przepyszna w smaku. Przysłowiową kropkę nad „ i” tworzą usmażone kawałeczki piersi z kurczaka. Co do zasady przepis na sos jest luźnym nawiązaniem do przepisu na spaghetti carbonara, zatem wielbiciele sosów wykonanych na bazie jajek będą tą propozycją z całą pewnością ukontentowani. Makaron proponuję podawać oprószone startym parmezanem. W przypadku spaghetti z kurczakiem moje doświadczenie kuchenne podpowiada Wam aby dodawać 1 jajko więcej aniżeli ilość przygotowywanych porcji, czyli jeśli na przykład przygotowujcie 3 porcje spaghetti wówczas musicie użyć do przygotowania sosu 4 sztuk jajek. Wykonanie sosu nie nastręcza żadnych problemów, wymaga jedynie poznania procedury, a zatem zapraszam na przepis
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować spaghetti z kurczakiem proponuję rozpocząć od przygotowania piersi z kurczaka. Zatem, pierś z kurczaka musicie oczyścić z błon i pokroić na kawałeczki (1). Na patelnie dodajcie oliwę i kiedy będzie ciepła dodajcie również kawałki piersi z kurczaka (2). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (3). Piersi z kurczaka smażcie na wolnym ogniu tyle czasu, aby nie były one surowe, ale również aby kawałki nie stały się brązowe i tym samym nie zabarwiły potem sosu na bliżej nieokreślony kolor. Gotowe kawałki kurczaka usuńcie z patelni.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz pokrójcie w kostkę cebulę (4). Na olej pozostały ze smażenia kurczaka dodajcie cebulę (5). Cebula wymaga również bardzo wolnego smażenia do momentu kiedy stanie się miękka i szklista. Do gotowej cebuli dodajcie przygotowanego uprzednio kurczaka (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Na talerz wybijcie jajka i rozkłóćcie je widelcem (7). Przygotujcie również wywar warzywny oraz ugotujcie spaghetti zgodnie z instrukcja podaną na opakowaniu. Ugotowane spaghetti dodajcie do kurczaka i cebuli i natychmiast dodajcie również wywar (8). Wszystkie składniki wymieszajcie. Teraz dodajcie jajka (9). Na tym etapie konsystencja sosu będzie stosunkowo rzadka, dlatego jednocześnie podgrzewajcie i mieszajcie zawartość patelni do momentu kiedy sos się zredukuje i uzyska kremową konsystencję. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję