Proste spaghetti z masłem i parmezanem to wyjątkowy przepis z kilku względów. Oprócz oczywistej prostoty wykonania, spaghetti według tego przepisu charakteryzuje naprawdę niesamowity i unikalny smak; połączenie słodkiego masła oraz słonego i pikantnego parmezanu działa cuda. Ja do dania dodaję również odrobinę świeżego mielonego pieprzu, który dodatkowo podkręca jego aromat. Przysłowiową kropkę nad „ i” stawia kieliszek czerwonego wina. Prawda, że proste ?
Przepis polecam przede wszystkim osobom, które jeszcze nie spróbowały jak smakuje spaghetti z masłem i parmezanem, polecam również tym, którzy zmęczeni po pracy nie mają już na nic siły, a chcieliby zjeść coś smacznego. Na koniec przepis ( bez pieprzu i wina) polecam rekonwalescentom, którzy muszą nabrać sił.
Przygotowanie dania proponuję rozpocząć od razu od ugotowania spaghetti. Do gotującej się wody dodajcie sól i spaghetti (1). Ugotujcie spaghetti zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta. W czasie kiedy spaghetti się gotuje zetrzyjcie parmezan (2) oraz do miski lub innego naczynia dodajcie masło (3).
Oddzielcie wodę od spaghetti i gorące nitki natychmiast dodajcie do masła, które się roztopi pod wpływem temperatury (4). Jeśli chcecie dodajcie do smaku trochę mielonego pieprzu (5). Całość dokładnie wymieszajcie, tak, aby każda nitka spaghetti pokryta została warstwą masła (6). Gotowe. Teraz wystarczy tylko oprószyć danie startym parmezanem i napełnić kieliszek winem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję