PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Spaghetti z sercówkami-kuchnia włoska

Spaghetti z sercówkami-kuchnia włoska
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciasto jogurtowe z morelami

Ta się szczęśliwie składa, że można już kupić sercówki w sosie własnym dlatego mogę zaproponować przepis na spaghetti z sercówkami, który powinien Wam smakować. W tym miejscu kilka słów na temat sosu własnego sercówek. W warunkach naturalnych sercówki czyli takie małe małże, żyją sobie w muszelce. Sos własny sercówki to nic innego jak słona woda morska która znajduje się w muszelkach. Przynajmniej tak powinno być. Czasem producent doda coś od siebie na przykład natkę pietruszki. Wykonanie sosu do spaghetti z sercówek jest bardzo proste. Na początku oliwę aromatyzuję czosnkiem, dodaje też fileciki anchois, które dodają sosowi jeszcze więcej morskiego aromatu, następnie dodaję pomidory koktajlowe, a kiedy te puszczą sok, dodaję na patelnię całą zawartość słoiczka i sos się lekko redukuje. Końcową redukcję przeprowadzam już po dodaniu spaghetti. Z przypraw zazwyczaj dodaję tylko mielony pieprz i natkę zielonej pietruszki. Polecam również zetrzeć i dodać trochę skórki z cytryny. Jest jeden z moich ulubionych sosów do spaghetti. Bardzo polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Pomidory daktylowe lub koktajlowe umyjcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3).

Dodajcie czosnek i przesmażcie go przez chwilę, uważając jednak, aby się nie przypalił (4). Teraz dodajcie serdele (5). Jak zawsze przypominam, że jeśli używacie serdeli konserwowanych w soli bardzo szybko się one rozpuszczą, serdele konserwowane w oleju musicie pokroić lub rozdrobnić widelcem zanim dołożycie je na patelnię. Dodajcie teraz pomidorki (6).

Całość duście przez chwilę, aż pomidory wypuszczą sok (7). Dodajcie całą zawartość słoiczka (8). Do smaku dodajcie mielony pieperz (9).

Na tym etapie sos lekko tylko zredukujcie. Dodajcie natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (10). Sos przed dodaniem spagheti (11). Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu, dodajcie je do sosu i wymieszajcie, dokonując jednocześnie końcowej redukcji sosu (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękujęlaugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE