![]() |
Ta się szczęśliwie składa, że można już kupić sercówki w sosie własnym dlatego mogę zaproponować przepis na spaghetti z sercówkami, który powinien Wam smakować. W tym miejscu kilka słów na temat sosu własnego sercówek. W warunkach naturalnych sercówki czyli takie małe małże, żyją sobie w muszelce. Sos własny sercówki to nic innego jak słona woda morska która znajduje się w muszelkach. Przynajmniej tak powinno być. Czasem producent doda coś od siebie na przykład natkę pietruszki. Wykonanie sosu do spaghetti z sercówek jest bardzo proste. Na początku oliwę aromatyzuję czosnkiem, dodaje też fileciki anchois, które dodają sosowi jeszcze więcej morskiego aromatu, następnie dodaję pomidory koktajlowe, a kiedy te puszczą sok, dodaję na patelnię całą zawartość słoiczka i sos się lekko redukuje. Końcową redukcję przeprowadzam już po dodaniu spaghetti. Z przypraw zazwyczaj dodaję tylko mielony pieprz i natkę zielonej pietruszki. Polecam również zetrzeć i dodać trochę skórki z cytryny. Jest jeden z moich ulubionych sosów do spaghetti. Bardzo polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Pomidory daktylowe lub koktajlowe umyjcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki (2). Na patelnię dodajcie oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie czosnek i przesmażcie go przez chwilę, uważając jednak, aby się nie przypalił (4). Teraz dodajcie serdele (5). Jak zawsze przypominam, że jeśli używacie serdeli konserwowanych w soli bardzo szybko się one rozpuszczą, serdele konserwowane w oleju musicie pokroić lub rozdrobnić widelcem zanim dołożycie je na patelnię. Dodajcie teraz pomidorki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość duście przez chwilę, aż pomidory wypuszczą sok (7). Dodajcie całą zawartość słoiczka (8). Do smaku dodajcie mielony pieperz (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Na tym etapie sos lekko tylko zredukujcie. Dodajcie natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (10). Sos przed dodaniem spagheti (11). Ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu, dodajcie je do sosu i wymieszajcie, dokonując jednocześnie końcowej redukcji sosu (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję