Przepis na spaghetti z tuńczykiem to klasyka włoskiej kuchni. Danie ma tyle wariantów ilu jest kucharzy, którzy je przygotowują. Mogę napisać o tym jakie spaghetti z tuńczykiem lubię najbardziej i tym samym co polecam. Zawsze używam tuńczyka z puszki, może to być tuńczyk w oleju lub w sosie własnym. Wybieram tych producentów, którzy do puszek wkładają duże kawałki tuńczyka, a nie "wiórki" tuńczyka. Przygotowując sos do makaronu z pomidorami, najchętniej używam świeżych małych pomidorów koktajlowych lub daktylowych. Tuńczyka zawsze dodaję na samym końcu przygotowywania sosu, ponieważ lubię czuć jego smak, z tego samego powodu, staram się kawałków tuńczyka nie rozdrabniać. Aromat sos do spaghetti z tuńczykiem bardzo często podkręcam przy pomocy anchois, które uwydatniają morski smak dania. Moje ulubione dodatki do sosu z tuńczykiem to kapary, czarne oliwki oraz natka pietruszki.
Ząbki czosnku obierzcie z łupin (1), pomidorki koktajlowe pokrójcie na cząstki (2). Na patelnie dodajcie oliwę (3).
Następnie dodajcie czosnek (4). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu. To jest również właściwy moment, aby dodać anchois. Jeśli używacie anchois konserwowanego w soli ten bardzo szybko się rozpuści, z kolei anchois konserwowane w oliwie proponuję pokroić na małe kawałeczki lub nawet rozetrzeć widelcem. Dodajcie pomidory (5), kapary (6) oraz pieprz do smaku. Sos gotujcie tak długo aż sok pomidorowy odparuje i sos zrobi się błyszczący.
Teraz dodajcie tuńczyka (7) oraz natkę pietruszki świeżej lub mrożonej (8). Gotowy sos (9). Ugotujcie spaghettti według instrukcji podanej na opakowniu, dodajcie spaghetti do sosu i całość wymieszajcie do dokładnego połaczenia się sosu z makaronem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję