![]() |
Przepis na spaghetti z tuńczykiem to klasyka włoskiej kuchni. Danie ma tyle wariantów ilu jest kucharzy, którzy je przygotowują. Mogę napisać o tym jakie spaghetti z tuńczykiem lubię najbardziej i tym samym co polecam. Zawsze używam tuńczyka z puszki, może to być tuńczyk w oleju lub w sosie własnym. Wybieram tych producentów, którzy do puszek wkładają duże kawałki tuńczyka, a nie "wiórki" tuńczyka. Przygotowując sos do makaronu z pomidorami, najchętniej używam świeżych małych pomidorów koktajlowych lub daktylowych. Tuńczyka zawsze dodaję na samym końcu przygotowywania sosu, ponieważ lubię czuć jego smak, z tego samego powodu, staram się kawałków tuńczyka nie rozdrabniać. Aromat sos do spaghetti z tuńczykiem bardzo często podkręcam przy pomocy anchois, które uwydatniają morski smak dania. Moje ulubione dodatki do sosu z tuńczykiem to kapary, czarne oliwki oraz natka pietruszki.
![]() |
![]() |
![]() |
Ząbki czosnku obierzcie z łupin (1), pomidorki koktajlowe pokrójcie na cząstki (2). Na patelnie dodajcie oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie czosnek (4). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu. To jest również właściwy moment, aby dodać anchois. Jeśli używacie anchois konserwowanego w soli ten bardzo szybko się rozpuści, z kolei anchois konserwowane w oliwie proponuję pokroić na małe kawałeczki lub nawet rozetrzeć widelcem. Dodajcie pomidory (5), kapary (6) oraz pieprz do smaku. Sos gotujcie tak długo aż sok pomidorowy odparuje i sos zrobi się błyszczący.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie tuńczyka (7) oraz natkę pietruszki świeżej lub mrożonej (8). Gotowy sos (9). Ugotujcie spaghettti według instrukcji podanej na opakowniu, dodajcie spaghetti do sosu i całość wymieszajcie do dokładnego połaczenia się sosu z makaronem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję