PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2023-01-31

Sprytny Tort Szwarcwaldzki

Sprytny Tort Szwarcwaldzki
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 20 cm
 
Przeczytaj również: Jak przygotować szpinak

Tort szwarcwaldzki pochodzi z niemieckiej tradycji cukierniczej. Na ten wypiek składa się kakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym, bita śmietana, wiśnie oraz dodatek czekolady przemycany w postaci polewy lub posypki.
Dziś prezentuję Wam moją wersję tortu szwarcwaldzkiego, którą określiłam mianem "sprytnego". Dlaczego sprytny ? Otóż nie miałam likieru wiśniowego, więc użyłam moich patentów: wykorzystałam sok z mrożonych wiśni do którego dodałam szczyptę przyprawy korzennej do piernika, spirytus oraz cukier do smaku. Wiśnie kochają przyprawę korzenną, więc jeśli ją macie w domu nie wahajcie się jej użyć. Spirytus możecie zastąpić każdym innym alkoholem, a jeśli tort mają konsumować dzieci, po prostu pomińcie ten składnik.
Każdorazowo kiedy ubijam śmietanę dodaję do niej stabilizator. Mam wtedy pewność, że śmietana się dobrze ubije i nie spłynie z ciasta.
Pomocnym narzędziem do położenia na biszkopcie ubitej śmietany czy każdego kremu jest rękaw cukierniczy. Dzięki niemu składanie i dekorowanie tortu jest szybkie, czyste i efektowne. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły. Zapoznajcie się również z moimi poradami, które zamieszczam na samym końcu przepisu.

•Składniki•

 
składniki na biszkopt
 
 
składniki na krem
 
 
składniki na poncz
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Jeśli używacie wiśni mrożonych, pracę rozpocznijcie od ich odmrożenia na sitku. Jeśli macie mało czasu lub zapomnicie wyjąć wiśnie z zamrażalnika wówczas wiśnie włóżcie do garnuszka i wolno je podgrzewajcie. Alternatywnie możecie ten proces przeprowadzić w mikrofali. Przygotowanie biszkoptu: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielcie białka od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy białka już trochę "urosną" zacznijcie dodawać cukier (1). Białka powinny być ubite na sztywno (2). Teraz zacznijcie dodawać żółtka i kontynuujcie ubijanie. Kiedy masa będzie jasna i dobrze napowietrzona rozpocznijcie dodawać do niej przesianą mąkę oraz kakao (3). Do połączenia składników używajcie łyżki lub rózgi- delikatne mieszanie. Ciasto na biszkopt wyłóżcie do tortownicy. Pieczenie: 170- 180 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka. Czas pieczenia: ok. 30 minut lub do suchego patyczka. 

Przygotowanie ponczu: do soku z wiśni dodajcie przyprawę korzenną i cukier do smaku. Całość zagotujcie zagotujcie, wystudźcie i dodajcie alkohol (4). Kilka wiśni pozostawcie do dekoracji tortu; aby pozostały jędrne i nabrały smaku korzennego włóżcie je do ponczu. Przygotowanie śmietany: do zimnej śmietany dodajcie cukier puder oraz stabilizator. Na wysokich obrotach ubijajcie śmietanę do momentu kiedy będzie sztywna. Składanie tortu: biszkopt rozkrójcie na 3 blaty. Pierwszy blat nasączcie ponczem i połóżcie warstwę bitej śmietany (5). Używając rękaw cukierniczy możecie na około blatu zrobić "obręcz" ze śmietany i w niej umieścić wiśnie (6). Będziecie mieć pewność, że wiśnie będą dobrze "siedzieć" w torcie.

W ten sam sposób postępujcie z drugim blatem tortu (7), z kolei trzeci blat połóżcie na torcie, nasączcie go ponczem, na wierzch dodajcie bitną śmietanę i wyrównajcie cały tort. Zetrzyjcie na tarce czekoladę i udekorujcie nią tort (8). Na wierzchu, dla dekoracji zróbcie kilka kleksów bitej śmietany i ułóżcie pozostawione wiśnie (9).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Oto przepis na najlepszy poncz do tortów i biszkoptów. Zapraszam na PRZEPIS.
  2. Jeśli nie macie mąki pszennej typ 400, ale na przykład macie do dyspozycji powszechnie dostępną mąkę pszenną typ 450, wówczas proponuję odjąć 2 łyżki mąki z podanej ilości i w to miejsce dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  3. Jeśli pieczecie kakaowy biszkopt pamiętajcie aby tortownicę posmarować tłuszczem i dodać kakao zamiast mąki. Alternatywnie możecie tortownicę wyłóżyć papierem do pieczenia.  
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

Wuzetka
 
 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE