Tort szwarcwaldzki pochodzi z niemieckiej tradycji cukierniczej. Na ten wypiek składa się kakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym, bita śmietana, wiśnie oraz dodatek czekolady przemycany w postaci polewy lub posypki.
Dziś prezentuję Wam moją wersję tortu szwarcwaldzkiego, którą określiłam mianem "sprytnego". Dlaczego sprytny ? Otóż nie miałam likieru wiśniowego, więc użyłam moich patentów: wykorzystałam sok z mrożonych wiśni do którego dodałam szczyptę przyprawy korzennej do piernika, spirytus oraz cukier do smaku. Wiśnie kochają przyprawę korzenną, więc jeśli ją macie w domu nie wahajcie się jej użyć. Spirytus możecie zastąpić każdym innym alkoholem, a jeśli tort mają konsumować dzieci, po prostu pomińcie ten składnik.
Każdorazowo kiedy ubijam śmietanę dodaję do niej stabilizator. Mam wtedy pewność, że śmietana się dobrze ubije i nie spłynie z ciasta.
Pomocnym narzędziem do położenia na biszkopcie ubitej śmietany czy każdego kremu jest rękaw cukierniczy. Dzięki niemu składanie i dekorowanie tortu jest szybkie, czyste i efektowne. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły. Zapoznajcie się również z moimi poradami, które zamieszczam na samym końcu przepisu.
Jeśli używacie wiśni mrożonych, pracę rozpocznijcie od ich odmrożenia na sitku. Jeśli macie mało czasu lub zapomnicie wyjąć wiśnie z zamrażalnika wówczas wiśnie włóżcie do garnuszka i wolno je podgrzewajcie. Alternatywnie możecie ten proces przeprowadzić w mikrofali. Przygotowanie biszkoptu: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielcie białka od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy białka już trochę "urosną" zacznijcie dodawać cukier (1). Białka powinny być ubite na sztywno (2). Teraz zacznijcie dodawać żółtka i kontynuujcie ubijanie. Kiedy masa będzie jasna i dobrze napowietrzona rozpocznijcie dodawać do niej przesianą mąkę oraz kakao (3). Do połączenia składników używajcie łyżki lub rózgi- delikatne mieszanie. Ciasto na biszkopt wyłóżcie do tortownicy. Pieczenie: 170- 180 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka. Czas pieczenia: ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowanie ponczu: do soku z wiśni dodajcie przyprawę korzenną i cukier do smaku. Całość zagotujcie zagotujcie, wystudźcie i dodajcie alkohol (4). Kilka wiśni pozostawcie do dekoracji tortu; aby pozostały jędrne i nabrały smaku korzennego włóżcie je do ponczu. Przygotowanie śmietany: do zimnej śmietany dodajcie cukier puder oraz stabilizator. Na wysokich obrotach ubijajcie śmietanę do momentu kiedy będzie sztywna. Składanie tortu: biszkopt rozkrójcie na 3 blaty. Pierwszy blat nasączcie ponczem i połóżcie warstwę bitej śmietany (5). Używając rękaw cukierniczy możecie na około blatu zrobić "obręcz" ze śmietany i w niej umieścić wiśnie (6). Będziecie mieć pewność, że wiśnie będą dobrze "siedzieć" w torcie.
W ten sam sposób postępujcie z drugim blatem tortu (7), z kolei trzeci blat połóżcie na torcie, nasączcie go ponczem, na wierzch dodajcie bitną śmietanę i wyrównajcie cały tort. Zetrzyjcie na tarce czekoladę i udekorujcie nią tort (8). Na wierzchu, dla dekoracji zróbcie kilka kleksów bitej śmietany i ułóżcie pozostawione wiśnie (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję