Zapraszam na przepis na stek w sosie gorgonzola. Sos wykonany na bazie sera gorgonzola jest bardziej kojarzony jako sos do makaronu. Ja proponuję, aby wyrazisty w smaku sos gorgonzola połączyć ze stekiem. Zamiennie zamiast Gorgonzoli można użyć sera Dor Blue lub sera Rokpol. Procedura wykonania sosu z sera pleśniowego do steku jest taka sama, jak jego wykonanie do makaronu, a więc wystarczy podgrzać mleko lub śmietanę, rozpuścić w nich kawałki sera pleśniowego i doprowadzić sos do konsystencji kremu. Dla wzmocnienia smaku warto dodać do sosu świeży mielony pieprz. Stek można wykonać z polędwicy wołowej lub z antrykotu. Najważniejsze, aby jakość mięsa była dobra. Ja smażę steki beztłuszczowo na patelni do grillowania. Jednak jeśli nie dysponujecie taką patelnią możecie steki upiec na nieprzywierającej patelni z dodatkiem tłuszczu. Gotowy stek, wysmażony tak jak lubicie wystarczy położyć na talerz i polać go gotowym sosem gorgonzola. Naprawdę pyszne. Serdecznie polecam.
Danie przygotowuje się bardzo szybko, zarówno sos oraz stek można przygotować równocześnie, jeśli jednak chcecie mieć większą kontrolę nad daniem to proponuję rozpocząć od przygotowania sosu, który przed podaniem można podgrzać. A zatem ser podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie na patelnię (1) (2). Teraz dodajcie również mleko lub śmietanę i rozpocznijcie podgrzewanie (3)
Ser powinien się całkowicie rozpuścić (4). Sos gotujcie do momentu uzyskania kremowej konsystencji (5). Do smaku dodajcie pieprz. Teraz musicie usmażyć steki (6).
Gotowe steki polejcie przygotowanym wcześniej sosem (7) (8). Przygotujcie również na grillu małe pszenne kawałki chleba (9). Nie zaszkodzi również kieliszek czerwonego wina.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję