PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-10

Stek wołowy w sosie grzybowym

Stek wołowy w sosie grzybowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Grochówka

Dziś proponuje Wam przepis na grillowany stek, który polecam wziąć pod uwagę planując menu świąteczne lub okolicznościowe. Podstawą dobrego steku jest zawsze jakość mięsa i to podkreślam przy każdej okazji kiedy o stekach pisze. Stopień ich wysmażenia zależy od preferencji konsumującego. Do przygotowania steku z polędwicy wołowej można użyć zarówno patelni teflonowej i masła klarowanego lub posłużyć się patelnią do grillowania. Ja najczęściej wybieram żeliwną patelnię. Chciałabym na dłużej zatrzymać się przy sosie. Użyłam niewielu składników, ale są one naprawdę wybitne. Na liście znajdziecie jedynie borowiki, sos truflowy, wywar grzybowy, czosnek i oliwę. Borowiki kochają trufle, a ta miłość pewnie wywodzi się stąd, że jedne i drugie są grzybami. Pastę truflową obecnie nabędziecie bez trudu w delikatesach. Jeśli zaczynacie przygodę z aromatem truflowym to dobrym startem będzie właśnie połączenie go z aromatem leśnych grzybów. Wywar grzybowy był mi potrzebny do wykonania sosu, który zagęściłam zmiksowanymi borowikami. Do tej kompozycji podałam smażone ziemniaki, zmieszane z zeszkloną i przygotowaną na osobnej patelni cebulą. Podsumuję tak: motyle w brzuchu angel

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: Pracę rozpocznijcie od przygotowania wywaru grzybowego. Borowiki, świeże lub mrożone, pokrójcie w plastry (1). Na patelnię dodajcie oliwę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (2) (3).

Całość duście przez kilka minut, borowiki nie mają się usmażyć- jeśli użyjecie świeżych borowików dodajcie na patelnię odrobinę wody (4). Teraz część duszonych borowików przełóżcie do półmiska (5) i dodajcie wywar grzybowy (6).

Składniki zmiksujcie przy pomocy blendera (7) i dodajcie je z powrotem na patelnię (8). Do smaku dodajcie sól (9),  

pieprz (10) oraz pastę truflową (11). Sos wymieszajcie i w razie konieczności zredukujcie do pożądanej konsystencji. Usmażcie steki (12), polejcie je ciepłym sosem i dodajcie borowiki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE