PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-03

Stek z antrykotu

Stek z antrykotu
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Pierogi z jagodami

Dziś proponuję przepis dla wielbicieli dobrych steków. Chętnie przeczytam o tym jakie lubicie steki, ale na ten czas opowiem Wam o moim sposobie na przygotowanie steku z grilla. Stek przygotowałam z antrykotu. Dobry kawałek mięsa sam się wybroni, ale ja lubię podawać steki z aromatycznymi sosami, które powodują, że danie stanie się niesamowite w smaku.
Przepis na sos do steka z antrykotu jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie powinno Wam zabrać dłużej niż 10 minut. Bazą sosu jest bardzo wolno duszony czosnek, który wspaniale aromatyzuje oliwę. Do takiego sosu do steka polecam dodać kapary, oliwki oraz konserwowaną paprykę. Bardzo miłym akcentem jest również leciutki aromat rozmarynu. Wielbicielom wyrazistych smaków polecam dodać również płatki ostrej papryki.
Stek z antrykotu przygotowałam na patelni do grillowania. Używam żeliwnych patelni i zawsze kiedy grilluję wołowinę dodaję na patelnię sól morską.
Stopień wysmażenia mięsa zależy od indywidualnych upodobań. Ja preferuję steki średnio wysmażone. Zapraszam również do obejrzenia FILMU z procesu przygotowania tego przepis. Przepis na stek z antrykotu zrobiony w ten sposób bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 
składniki na stek
 
 
składniki na sos do antrykotu
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania sosu do steka. Na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojony w plasterki czosnek i sól do smaku (1) (2). Czosnek bardzo wolno duście, aby nie dopuścić do jego przypalenia. Kiedy czosnek przybierze już złoty kolor dodajcie kapary (3),

oliwki i paprykę (4) (5). Cały czas sos wolno duście. Paprykę dobrze jest trochę naciąć i usunąć z niej zalewę, w której papryka się konserwowała. Szczególnie polecam to zrobić, jeśli używa się większych okazów marynowanej papryki. Teraz dodajcie igiełki rozmarynu (6). Możecie użyć rozmaryn świeży lub mrożony.

Na końcu jeszcze płatki papryki oraz czarny mielony pieprz w ilości do smaku (7). Sos jest gotowy. Przygotowanie steka z antrykotu: najlepiej jeśli stek będzie mieć temperaturę pokojową. Osuszony stek połóżcie na mocno rozgrzanej patelni, oprószonej solą morską (8). Stek grillujcie z każdej strony. Do smaku dodajcie mielony pieprz (9). Podczas grillowania nigdy nie dociskajcie mięsa do patelni, nie próbujcie go również na siłę odklejać od patelni. Stek w którymś momencie sam się odklei. Gotowy stek połóżcie na talerz, dobrze jeśli będzie on ciepły, i polejcie przygotowanym wcześniej sosem. W razie potrzeby sos podgrzejcie. Po kilku chwilach stek można podawać.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do steka polecam podać smażone ziemniaki lub pieczone ziemniaki

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE